POKRET SLOBODNIH GRAĐANA: Politika pretećeg konflikta
Foto: Nebojša Mandić

Opozicija traži pojašnjenja

POKRET SLOBODNIH GRAĐANA: Politika pretećeg konflikta

Politika -

Pokret slobodnih građana Saše Jankovića kritikovao je juče spoljnu politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koju naziva „politikom pretećeg konflikta“, a posebno, kako navode u saopštenju, aktuelno pogoršanje odnosa sa susednim zemljama, sa kojima Srbija nije imala ozbiljnih nesuglasica.

- Nikada, ako izuzmemo period ratova devedesetih, odnosi Srbije sa susedima nisu bili nestabilniji - sa Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom, evo sada i sa Makedonijom - navodi PSG.

Sa Makedonijom je Srbija imala izuzetno korektne odnose, bez ijednog ozbiljnijeg problema u poslednjim decenijama, ali je, ocenjuje Pokret, „politika pretećeg konflikta koju vodi Aleksandar Vučić, da bi nas istovremeno spasavao od njega i tako bio navodni faktor stabilnosti, uspela da pogorša odnose i sa Skopljem“.

PSG ocenjuje da politika predsednika Srbije, u poslednjoj fazi, vodi u konflikt u regionu, koji mora biti sprečen.

Poslanički klub Demokratske stranke uputio je zahtev za sazivanje hitne sednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove povodom „zabrinjavajuće situacije“ u odnosima između Srbije i Makedonije.

- Jedan od primarnih interesa Srbije u spoljnoj politici je očuvanje, negovanje i izgradnja dobrosusedskih odnosa. Zbog narušavanja ovih odnosa, neozbiljnog i nestručnog vođenja spoljne politike, račune će morati da polažu i Vučić i Dačić, koji će zbog ovoga i odgovarati pred građanima - naveo je DS.

Kurir / E.K.

Foto: Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nije superheroj, ali uvek na strani potlačenih: Saznajte sve o Saši Jankoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track