(VIDEO I FOTO) BRNABIĆEVA STIGLA U DRAČ, DOČEKAO JE RAMA: Počeo neformalni skup premijera zapadnog Balkana
Foto: Tanjug Printscreen

(VIDEO I FOTO) BRNABIĆEVA STIGLA U DRAČ, DOČEKAO JE RAMA: Počeo neformalni skup premijera zapadnog Balkana

Politika -

DRAČ - U Draču u Albaniji danas je počeo neformalni sastanak zvaničnika zemalja Balkana i evropskog komesara Johanesa Hana čiji će fokus biti na Akcionom planu za produbljivanje ekonomske integracije u regionu.

U Albaniju je doputovala srpska premijerka Ana Brnabić koju je u Draču dočekao premijer Edi Rama.

Inače, Rama ništa nije menjao na svom imidžu od skupa u Trstu tako da je i danas obučen u plavo elegantno odelo i u belim adidas patikama. Skup premijera održava se u rezidencija Melisa, gde je prethodno doomaćin, albanski premijer Edi Rama, priredio prijem dobrodošlice.

Učesnici će razgovarati o regionalnoj saradnji i mogućnostima olakšavanja prekograničnog kretanja robe, stvaranja efikasnog transporta, o digitalnoj ekonomiji, trgovini i ulaganjima, najavljeno je ranije iz Vlade Srbije.

Skup će biti prilika da se ukaže na značaj regionalne stabilnosti i sprovođenja reformskih procesa koji su ključni preduslovi za ekonomski oporavak, razvoj i dostizanje evropskih standarda celog regiona.

Na sastanku će biti reči o pospešivanju sprovođenja obaveza preuzetih u julu na Samitu u Trstu.

Regionalna ekonomska zona dogovorena na Samitu u Trstu pružiće nove prilike kako za biznis, tako i za građane, te ojačati rast i tržište rada, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

foto: Facebook Printscreen

Sledeći konkretni koraci će uključivati - uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija, utvrđivanje i ukidanje birokratskih i regulatornih prepreka koje ometaju trgovinu i investicije u regionu, uspostavljanje regionalnog dijaloga o digitalnoj transformaciji, te pokretanje pregovora o mehanizmu za rešavanje sporova.

Evropska komisija podržava regionalnu saradnju na području Balkana kao sastavni dio regionalne perspektive u kontekstu pristupanja EU, i to kroz znatna ulaganja u infrastrukturu koja povezuje region, ekonomiju i ljude, kao i saradnju Balkana i EU.

Skupu, čiji je domaćin premijer Albanije Edi Rama, prisustvuju predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić, predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić, premijeri Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković i samoproglašenog Kosova Isa Mustafa, te komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler.

foto: Tanjug Printscreen

Kako je ranije najavljeno biće to prilika da se Brnabić će se sastati sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, a biće to prvi susret zvaničnika dve zemlje na premijerskom nivou od izbijanja političke i diplomatske krize izmedju Srbije i Makedonije.

Na tom sastanku učestvovaće i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore ovih zemalja.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track