Još jedan milionski državni posao za čelnika FSS i člana SNS!
Foto: Fonet, Dado Đilas

Mutno

Još jedan milionski državni posao za čelnika FSS i člana SNS!

Politika -

Dokle više Firma „Prointer“ dobila izuzetno vredan tender dok je na čelu tog basena bio aktuelni direktor EPS Milorad Grčić, a posebno je sumnjivo što se niko drugi nije javio s ponudom

Slaviša Kokeza, član SNS i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS), poslednjih godina je zaradio više miliona evra tako što je državnim preduzećima prodavao računarsku opremu i softvere, a jedan od najunosnijih poslova je, kako otkriva Kurir, imao s Rudarskim basenom „Kolubara“ dok je na čelu tog preduzeća bio aktuelni direktor EPS Milorad Grčić.

foto: Aleksandar Jovanović

Naime, firme bliske čelniku FSS - „Prointer“, „Alti“ i „Energosoft“ - zajedno su 2014. godine „Kolubari“ prodale softver i za to uzele čak tri miliona evra. A da stvar bude još zanimljivija, ovaj konzorcijum je bio i jedini ponuđač koji se javio na tender. Sve tri pomenute firme su međusobno povezane, a ključna u ovom milionskom poslu je „Prointer“, koja je zvanično u vlasništvu Slobodana Kvrgića, ali je javna tajna da iza tog preduzeća zapravo stoji Kokeza. Inače, Kokeza i Kvrgić su godinama najbliži poslovni partneri.

- Na tender „Kolubare“ za posao „uvođenja softverskog sistema za upravljanje i planiranje resursima PD (ERP sistem), s pratećim licencnim softverom i hardverom“ tada se više niko nije javio, što je veoma čudno i stvara sumnju da je sve bilo namešteno. Uostalom, kako se tada moglo čuti, Grčić je otvoreno govorio da je to posao za Kokezu - priča izvor Kurira iz „Kolubare“.

foto: Damir Dervišagić

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava objašnjava da kad god je neki softver predmet nabavke, onda je veliki prostor za korupciju zato što softver nije kvantitativno merljiva roba, pa može da košta od 100 evra do 100 miliona evra.

- Prodavac softvera je siguran u pobedu ukoliko ima insajderske informacije i igra na sigurno. U praksi, država kao kupac prikriveno pomaže prodavcu „štelovanjem“ referenci koje niko drugi ne može da ispuni. Konkurenti ne žele da gube vreme, energiju i novac kad prepoznaju da je u pitanju trange-frange tender. Pojava takozvanih štelovanih tendera je sinonim poslovanja celog EPS, ali tužilac za organizovani kriminal postupa selektivno. Vlade i partije se smenjuju, a pljačkanju „Kolubare“ se ne nazire kraj - kaže on.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da ovaj slučaj ostavlja prostor za sumnju da je tender namešten.

- Možda niko drugi ne zna da napravi taj softver. Možda su ciljali kriterijume za kupovinu tendera za određenu firmu. Ako hoćete, lako možete da namestite uslove tendera. Nije tačno verovanje da se javnim nabavkama isključuje korupcija. Ne poznajem konkretan slučaj, ali svaku nabavku treba pratiti i proveravati u trenutku kad se tender raspisuje - navodi Milan Kovačević.

Iz EPS, u čijem sastavu posluje „Kolubara“, nisu odgovarali na naša pitanja.

foto: Kurir

ČINJENICE O KOKEZINOM BIZNISU

Sumnjiv tender

Tender za nabavku softvera „Kolubara“ raspisala 2014.

Stigla samo jedna ponuda

Posao od 348.763.290 dinara dobili „Prointer“, „Alti“ i „Energosoft“

Sve tri firme se povezuju s Kokezom i Slobodanom Kvrgićem

„Kolubaru“ od oktobra 2012. do decembra 2015. vodio Milorad Grčić

Grčić je danas na čelu EPS

Žestoka prevara

UZEO MILIONE, A UVALIO POKVAREN SOFTVER

Osim s „Kolubarom“, pre tri godine „Prointer“ je poslovao i sa „Elektrovojvodinom“ i „Elektrodistribucijom Beograd „. Tada je ovim državnim preduzećima prodao kompjuterski softver koji ne radi, objavio je nedavno portal Insajder.net. U ovom poslu „Prointer“ je zaradio čak sedam miliona evra.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Aleksandar Jovanović, Damir Dervišagić, Fonet, Dado Đilas, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track