DRŽAVNA SEKRETARKA KRTICA U VRHU MUP: Hrkalovićka odavala službene tajne iz policije?!
Foto: Fonet

SKANDAL

DRŽAVNA SEKRETARKA KRTICA U VRHU MUP: Hrkalovićka odavala službene tajne iz policije?!

Politika -

Dejan Tripković, operativac UKP, podneo Višem sudu prijavu protiv jednog nedeljnika čiji je urednik na suđenju priznao da im je informacije dostavila ova funkcionerka

Dijana Hrkalović (30), državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova, odavala je službene tajne iz policije, saznaje Kurir!

Jedan slučaj je otkriven pošto je dospeo pred Viši sud, gde je podneta krivična prijava nakon što je ona jednom nedeljniku dostavila poverljive policijske informacije zarad obračuna s „nepodobnim“ kolegom iz MUP. Naime, Dejan Tripković, dugogodišnji operativac Uprave kriminalističke policije, tužio je jedan nedeljnik čiji je glavni urednik tokom svedočenja na sudu priznao da je sporni članak nastao na osnovu informacija, vođenih kao službena tajna, koje im je dostavila upravo Hrkalovićeva.

- U vreme objavljivanja spornog članka bio sam glavni urednik... U vreme kada je objavljen i pisan ovaj članak, nisam bio u redakciji, bio sam na bolovanju, ali znam od grupe autora koji su pisali ovaj članak, jer pretpostavljam da jedan autor nije mogao obraditi ovu temu, da su informacije pribavljene od Dijane Hrkalović, sekretarke UKP, valjda i pomoćnice ministra policije. Ona je rekla da tužilac voli da tuži i da se ne iznenadimo ako nas bude tužio... - priznao je svedok tokom saslušanja u Višem sudu, što je navedeno u zapisniku sa suđenja od 4. jula ove godine, u koji je Kurir imao uvid.

- Rekla je da se ove informacije koje su prenete o tužiocu nalaze u beleškama policije, a mi nismo proveravali jer smo znali da zvaničnu potvrdu ne možemo da dobijemo. Pretpostavljam da Dijana Hrkalović ima informaciju o podnetim krivičnim prijavama. Ona je jedan od izvora u policiji. Znam da nije zvanično ništa upućeno policiji radi provere ovih informacija koje smo dobili od Dijane, smatram da ih ne bismo ni dobili jer su službena tajna. Nismo se obraćali tužilaštvu radi provere - ispričao je svedok.

Advokat tužioca predložio je potom saslušanje Hrkalovićeve kao svedoka, a povodom navoda da je davala podatke. Advokat tuženih nije se protivio tom predlogu, pošto bi, kako je navedeno u zapisniku, Hrkalovićeva mogla da potvrdi tačnost informacija. Sud je, međutim, odbio saslušanje Hrkalovićeve, ocenivši taj predlog kao suvišan (?!).

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, kaže da je odavanje službene tajne teška disciplinska odgovornost.

- Zavisno od vrednosti informacije, odavanje službene tajne može da bude i krivična odgovornost - rekao je Nicović.

Ekipa Kurira

RAZVOJNI PUT

- Krajem jula imenovana za državnog sekretara MUP

- Od 2015. do 2017. bila sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP)

- Pre toga bila zamenik šefa kabineta Nebojše Stefanovića

- U MUP došla iz BIA

- Prvo radno iskustvo stekla u tatinoj stočarskoj zadruzi

- U biografiji zvanično navodi da je magistar psihologije

- Trenutno u MUP ima mesečnu platu od 151.890 dinara

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Premijerka teška milion evra! Otkriveno šta Brnabićka sve poseduje, a nije prijavila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track