PREDSTAVNICI OPOZICIONOG BLOKA STALI UZ SINDIKATE: Izlazimo na ulice s radnicima!
Foto: Damir Dervišagić

Ujedinjeni

PREDSTAVNICI OPOZICIONOG BLOKA STALI UZ SINDIKATE: Izlazimo na ulice s radnicima!

Politika -

Ukoliko na jesen, tačnije 6. oktobra, dođe do protesta zaposlenih, to bi bilo i prvo javno okupljanje skoro cele opozicije na jednom mestu zarad istog cilja

Loša materijalna situacija i neadekvatni uslovi rada s kojima se susreće sve veći broj zaposlenih u Srbiji upalili su alarm u sindikalnim organizacijama, koje su za 6. oktobar najavile veliki protest - Marš radnika, a na ulice će, kako su obećali, izaći i veći deo opozicije!

Nakon što je u intervjuu za Kurir poručio da se „nema više kud“ jer se sindikalni zahtevi odlažu unedogled, predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić najavio je razgovore sa još nekoliko sindikata kako bi udruženim snagama 6. oktobra izašli na ulice.

Opravdano nezadovoljstvo

Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, kaže da je njegov pokret i ranije podržavao sve sindikalne zahteve.

- Njihovo nezadovoljstvo je više nego opravdano i duboko se tiče ne samo njih već i života svakog čoveka. Loša materijalna situacija pripadnika vojske i policije, kršenje njihovih prava, zastarela oprema, nestručno, politizovano i kriminalizovano rukovodstvo i konflikt s narodom u koji vojsku, policiju i službe gura ova vlast, sve to ugrožava i bezbednost. Naravno da ćemo ih podržati - reči su Jankovića.

Predsednik CIRSD i bivši šef diplomatije Vuk Jeremić takođe podržava najavljene proteste:

- Svakim danom se vidi da sa SNS na vlasti građani sve teže žive. Medijske laži Vučićeve rijaliti stvarnosti kod sve većeg broja ljudi ne mogu da zamene pravi svakodnevni život. Neznanje, korupcija i bahatost su reči koje najbolje opisuju naprednjačku vlast, koja već više od pola decenije uništava Srbiju.

foto: Zorana Jevtić

I Zoran Živković, lider Nove stranke, podržaće proteste.

- Građani Srbije, pre svega radnici, moraju da pokažu svoj bunt na način koji je uobičajen u demokratskim društvima, a to su demonstracije i protesti. Datum je odlično izabran, a od organizatora zavisi da li žele da političke stranke budu aktivni učesnici toga. Nova stranka će se pridružiti - kaže Živković.

Brojni problemi

Istog je mišljenja i funkcioner SDS Konstantin Samofalov:

- Za SDS prava radnika su na vrhu liste prioritetnih problema. Živimo u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, s najnižim prosečnim platama na Balkanu. Na protestu naših vojnika sam već bio, i ići ću ponovo. Naša je obaveza da ih kao socijaldemokrate podržimo u borbi za zaštitu ljudskog dostojanstva i ostvarivanje elementarnih prava.

Podršku sindikatima daje i lider Dveri Boško Obradović:

- Kao i do sada, podržaćemo proteste radnika i predlog Vojnog sindikata. I do sada smo to radili.

foto: Fonet

Prekipelo im Štrajk prosvetnih radnika u Nemanjinoj

KUCNUO POSLEDNJI ČAS, DRŽAVA MORA DA SE DOZOVE PAMETI!

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) stupila je juče, prvog školskog dana, u jednodnevni štrajk upozorenja skraćenjem časova na 30 minuta u 607 škola u Srbiji, a ako se njihovi zahtevi ne usvoje, najavljuju nastavak protesta na ulicama.

Članovi sindikata okupili su se juče ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici kako bi izrazili nezadovoljstvo položajem zaposlenih u prosveti.

- Tražimo ozbiljnost, onoliku koliko smo mi ozbiljni kada radimo sa đacima! Dozovite se pameti, mi radimo sa budućnošću Srbije. Tražimo konkretne brojke, a ne zamajavanja, biće, neće biti, možda će biti, da li će biti. Kucnuo je poslednji čas. Šest meseci smo 2014. štrajkovali za pravdu, za platne razrede, a dobili smo jedan nacrt zakona u kome su najsiromašnije kategorije javnog sektora. Pored prosvete, tu su zdravstvo, kultura, zaposleni u socijalnoj zaštiti, naučni radnici... - rekla je Jasna Janković, predsednica USPRS, a protest prosvetara podržao je Novi sindikat zdravstva. Sindikati su najavili da će, ukoliko se zakon ne povuče ili suštinski ne promeni, nastaviti proteste na ulicama.

Predsednik Aleksandar Vučić zaposlenima u prosveti obećao je juče da će „veoma brzo“ imati veće plate, „ne velike, ne dovoljne, ali svakako veće nego ikada“.

Svi za jednog...

UDRUŽENI DO RADNIČKIH PRAVA

Sindikati u Srbiji zasad su podržali ideju Novice Antića da se sindikalne organizacije udruže kako bi se u zajedničkoj borbi izborili za bolji položaj radnika u Srbiji. Sa tim predlogom složio se i Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“. Vruću jesen u sindikalnoj borbi najavio je i Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije. Takođe, i predstavnici prosvetnih sindikata, ali i oružara spremni su da razgovaraju sa Antićem.

REAGOVANJA

Sanda Rašković Ivić, samostalna poslanica

Borba protiv nakaradne vlasti

Svakako da ću sindikatima dati podršku i pridružiti se skupu. Krajnje je vreme da se svi okupimo u borbi protiv ove nakaradne vlasti. Ovoj vlasti je lako i s penzionerima i sa studentima, ali kad im dođu radnici, onda je to problem ne samo za njih, problem je za svakoga.

Janko Veselinović, Pokret za preokret

Neviđena tortura

Pravo je čudo kako su radnici do sada izdržali ovu neviđenu torturu poslodavaca, nipodaštavanje od strane države i od premijera, sada predsednika države, koji je radnike nazivao neradnicima. Podržaćemo radnike, biti s njima na ulicama, gde god bude trebalo.

Dejan Šulkić, DSS

Podrška radnicima

Ako ne postoji drugi način, podržavamo da radnici izraze svoje nezadovoljstvo. Pozivamo sindikate da svakog dana, na svakom mestu, za svakog zaposlenog kod poslodavca blagovremeno reaguju i ne dozvole, kao što je slučaj u „Goši“, da zaposleni ne budu zdravstveno i penziono obezbeđeni od 2012.

Miroslav Aleksić, Narodni pokret Srbije

Ljudi, izađimo na proteste

Apsolutno bih dao podršku ne samo vojnom sindikatu već sindikatima svih radnika. Pozvao bih i poljoprivrednike da izađu na ulice, i malinare i prosvetne radnike i sve one o koje se ovaj režim ogrešio. Pozvao bih sve ljude da izađu i da krenemo u masovne proteste tokom jeseni.

Kurir / J. P.

Foto: Damir Dervišagić, Zorana Jevtić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track