Vuk Jeremić podržao Jankovićevu platformu
Foto: Fonet, Nebojša Mandić

Opozicija o tačkama Pokreta građana Srbije

Vuk Jeremić podržao Jankovićevu platformu

Politika -

Podržavamo iznete principe i zalažemo se za ukrupnjavanje opozicije, kaže predsednik CIRDS

Predstavnici opozicionog tabora reagovali su različito na 11 principa za izbore u Beogradu koje je predstavio Pokret slobodnih građana Saše Jankovića.

I dok su za Vuka Jeremića oni prihvatljivi jer opozicija mora da se ukrupnjava, za lidera Nove stranke Zorana Živkovića nema novina.

- Podržavamo iznete principe i zalažemo se za ukrupnjavanje opozicije - kaže Jeremić.

S druge strane, lider Nove stranke Zoran Živković pozdravio je Jankovićeve principe, ali je i naglasio da oni nisu ništa novo.

- Jedan deo tih principa postoji još od Platonove države. Razumem da je Janković početnik, nov čovek u političkom životu Srbije, pa verovatno ne zna da je najveći deo tih principa već odavno utemeljen još od antičke Grčke.

Neki su besmisleni, recimo to da velike stranke ili političke organizacije koje sigurno prolaze cenzus treba pod svoje okrilje, pod zaštitu da stave i ove manje stranke. Ne vidim tu ništa novo, ali mi je drago što je Janković prepoznao neke principe koji postoje već vekovima - rekao je Živković za Kurir.

Komentarišući Jankovićeve principe, Čedomir Jovanović je rekao da u njima vidi previše alibija.

- Ima previše autodestrukcije u tih 11 Jankovićevih principa. Principi koje on predlaže nisu ni demokratski, a ovoj zemlji su potrebni sloboda, tolerancija, razumevanje, makar i u stavu da smo drugačiji. Ko će umesto nas ovde u Srbiji razgovarati ako mi nismo spremni, ko će da rešava naše probleme ako ne pokušamo zajedno - rekao je Jovanović i dodao da će LDP na izbore u Beogradu ići sam.

Boško Obradović

PRINCIPE TREBA DEFINISATI

I dok u Demokratskoj stranci još nema odgovora o Jankovićevim principima, lider Dveri Boško Obradović rekao je da je „sve to lepo što piše u 11 principa Saše Jankovića“, ali i da ne vidi „zašto se ništa ne radi po jednom od njih - pitanju zajedničke borbe za fer i poštene izborne uslove“. U pokretu Dosta je bilo istakli su da su oni u julu pozvali jače stranke da na svoje liste uključe srodne manje partije.

Kurir / S. Ðurić

Foto: Fonet, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track