RAMUŠEV TEROR: Srbi izabrali Haradinaja, a on počeo da nas hapsi
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Skandalozno: Evo kako se štite srpski interesi na Kosmetu

RAMUŠEV TEROR: Srbi izabrali Haradinaja, a on počeo da nas hapsi

Politika -

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije priveli tri sekretara Crvenog krsta, što sagovornici Kurira ocenjuju kao još jedno zastrašivanje

Samo dva dana nakon što je Ramuš Haradinaj preuzeo dužnost šefa kosovske vlade, kojoj je podršku dala i Srpska lista kako bi poboljšala položaj Srba na KiM, pripadnici ROSU - specijalne jedinice kosovske policije - priveli su tri sekretara Crvenog krsta iz sistema Crvenog krsta Srbije.

Pripadnici ROSU upadali su u kancelarije, iznosili dokumentaciju ovog humanitarnog centra, a šefove jedinica vodili na saslušanja.

Pretresali prostorije

Specijalne jedinice pretresle su prostorije privremenog organa opštine Peć, kako su preneli mediji, i tokom noći privele Moma Dašića, sekretara Crvenog krsta. On je odveden na saslušanje i pušten, a prethodno su privedena još dva sekretara u Gračanici i Dragašu - Sveta Živić i Zećir Zurapija. Živić je takođe zadržan na saslušanju, dok je Zurapi pušten. Policija je oduzela pečate Crvenog krsta i u kućama privedenih zaplenila dokumenta o socijalno ugroženim porodicama, a bili su i u prostorijama koordinatora Crvenog krsta za KiM u severnom delu Kosovske Mitrovice. Oni su, navodno, upali i u zgradu opštine Obilić, u selu Plemetina, odakle su iznosili dokumentaciju. I predsednik opštine Peć Miloš Dimitrijević trebalo je juče da se javi na informativni razgovor u policiji.

Nastavak proterivanja

Iako je Vlada Srbije pre dva dana zdušno podržala ulazak Srpske liste u Haradinajevu vladu, Ivica Dačić, šef diplomatije, juče je ocenio da se na Kosovu nastavlja pritisak na srpski narod, te da im se ovim hapšenjima šalje poruka da mogu biti optuženi za sve i svašta. - Pogledajte dokle smo došli kada se i Crveni krst smatra za neprijatelja - naveo je Dačić.

Prema rečima lidera SDP Olivera Ivanovića, ovo je prvi test za naše predstavnike u vladajućoj većini Kosova. - Morali bi da reaguju odmah i da traže objašnjenje, bez mešanja u način delovanja policije i pravosuđa. Politički je korektno da hitno zatraže objašnjenje šta je pozadina ovoga - kaže Ivanović i priznaje da ga posebno zabrinjava način na koji su angažovali ROSU. - Sve češće potežu ROSU i ono što zabrinjava jeste da su potpuno zaobišli lokalnu policiju.

Hapšenje sekretara Crvenog krsta je, kaže Rada Trajković, onemogućavanje rada humanitarnih organizacija koje dolaze iz Srbije. - To je nastavak proterivanja institucija koje brinu o Srbima na KiM. To je znak da strateški cilj OVK, proterivanje Srba, i posle 18 godina traje - kaže ona.

Inače, sekretar pokrajinskog Crvenog krsta Dragiša Murganić kazao je da je razlog pretresa popis stanovništva koji se vrši radi izrade socijalne karte, na osnovu koje se utvrđuje kome treba humanitarna pomoć. - Mi to svake godine obnavljamo, ali nam je sada potrebna izrada socijalne karte zbog ogromnih promena u toku godine - rekao je Murganić, dok je regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić kazao da pripadnici ROSU nisu bili u zoni odgovornosti regionalne policije Mitrovica sever.

Ekipa Kurira

foto: Dragana Udovičić

Progovorio Ramuš Haradinaj za TV Palma plus Vučićev predlog o dijalogu je pametan

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pohvalio je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da organizuje unutrašnji dijalog u vezi s KiM.

- Predlog predsednika Srbije Vučića o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu je pametan predlog. I nama na Kosovu treba dijalog između nas samih. I dobro je da ne razgovaraju samo lideri nego i da narodi između sebe razgovaraju. Diskusija treba svima nama - kazao je Haradinaj u intervjuu za TV Palma plus. On je kazao da od 1999. Kosovo ide svojim putem, da je to nezavisna država i da je njihov cilj članstvo u EU, UN i NATO. Haradinaj je naveo i da će sve što se tiče ZSO, a u skladu je sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda, biti realizovano. Ali kada je reč o delu Briselskog sporazuma koji se odnosi na ZSO koji je Ustavni sud Kosova osporio, kako je dodao, on nema kapacitet da radi van Ustava. Sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK je, navodi, diskriminatorski prema Kosovu, a to što nisu rešeni teški zločini poput ubistva 14 žetelaca u Starom Gracku ili ubistva dece u Goraždevcu sramota su i za Kosovo i za međunarodnu zajednicu. - Da ne znamo šta se desilo, odnosno ko je odgovoran za ta ubistva, to je sramota za sve nas - rekao je Haradinaj.

Kancelarija za KiM To je unutaralbanski sukob

Iz Kancelarije za KiM, koju vodi Marko Đurić, poručili su da akcija kosovske policije ima najmanje veze sa Srbima i radom jedne humanitarne organizacije, te da predstavlja deo obračuna starih i novih političkih struktura u Prištini i unutaralbanskog sukoba. - Za nas je najvažnije da se obezbede mir, sigurnost i bezbednost naših građana na KiM i na tome ćemo snažno insistirati. Zahtevamo od predstavnika međunarodne zajednice na KiM da spreče pokušaje zastrašivanja srpskog naroda i ugrožavanja egzistencije socijalno ugroženih građana - navodi se u saopštenju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Strašno! Teroristički napad u Londonu! Goreli ljudi u metrou!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track