POLICIJA DA ZAŠTITI SVE NOVINARE: Nasilje je nedopustivo, nadležni da ne reaguju selektivno!
Foto: E Stock/Aleksandar Bačlija

Stručnjaci o sve češćim napadima na sedmu silu

POLICIJA DA ZAŠTITI SVE NOVINARE: Nasilje je nedopustivo, nadležni da ne reaguju selektivno!

Politika -

Nasilje nad novinarima je nedopustivo i brza reakcija policije u slučaju novinarki televizije Pink je za pohvalu, ali nadležni moraju ekspresno da deluju i povodom napada na novinare drugih redakcija, smatraju sagovornici Kurira

Nasilje nad novinarima je nedopustivo i brza reakcija policije u slučaju napada na novinarke TV Pink Gordanu Uzelac i Maru Dragović je za pohvalu, ali nadležni moraju ekspresno da deluju i povodom napada na novinare drugih redakcija, smatraju sagovornici Kurira.

Gordana Uzelac i Mara Dragović, novinarke televizije Pink, kako su saopštili ova TV kuća i nadležne institucije, napadnute su juče na protestu pokreta Dveri ispred zgrade te televizije. Muškarac V. V. iz Lučana udario je Dragovićevu u glavu, dok je, saopšteno je, Gordana Uzelac nokautirana.

Priveden odmah

V. V. je odmah priveden, što je, prema rečima sagovornika Kurira, za svaku pohvalu, ali bila bi prava stvar kada bi policija tako brzo delovala i u drugim slučajevima, bez obzira na politički kontekst i aktere.

S druge strane, čak tri i po meseca nakon napada na novinarku Danasa Lidiju Valtner, fotografa koji sarađuje s agencijom Tanjug, te novinare sajta Espreso, Insajder i Vajs nadležni nisu priveli napadače iako su oni identifikovani. Svi oni bili su izloženi nasilju - fizičkom ili verbalnom - na mitingu tokom inauguracije predsednika Srbije 31. maja. Iako je više medija objavilo slike napadača i ispostavilo se da su to redari SNS, slučaj još uvek nije rešen.

foto: Nebojša Mandić

Kako su iz tužilaštva rekli za Danas (još 10. avgusta), MUP u tom trenutku još uvek nije dostavio dopunski izveštaj i informacije u vezi s napadima na novinare tokom mitinga SNS na dan inauguracije predsednika. Tada je navedeno da su identifikovani napadači na novinarku Valtner, kao i na jednog fotografa, ali ne i oni koji su napali novinare Insajdera i Vajsa. U julu ove godine obijen je stan novinarke Krika Dragane Pećo, a policija još uvek nije uhapsila počinioce tog dela.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je svaki napad na novinare još sramniji nego napad na „obične“ građane jer su novinari ipak neka vrsta mehanizma za transparentnost u demokratskom društvu.

- Svaki napad na novinare je strašan. Ovaj poslednji ne treba sad olako dizati na viši nivo, pa optuživati neku stranku. Lično mislim da je ovo bio eksces, a dalje će istraga utvrditi da li neko stoji iza napada ili ne - kaže Anđelković i dodaje:

- Svaki napad na novinare treba tretirati na isti način, ko god da ga je počinio. Gde je jasno ko je počinilac, to treba odmah sankcionisati.

foto: Nebojša Mandić

Nejednaki aršini

I analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković osuđuje napad na novinarke Pinka i ističe da bi voleo da policija ne reaguje selektivno.

- Da je sreće da su uvek tako hitre i precizne reakcije u svim slučajevima napada... Prosto, da su delatni bez obzira na politički kontekst i aktere, to bi bila prava stvar. Ja bih voleo da su oni efikasni i uspešni, nije za odobravanje bilo kakav fizički napad na novinare ili na bilo koga, pod uslovom kad to ne bi bilo selektivno - ko je potencijalni napadač i ko su žrtve. Da se ne reaguje selektivno - kazao je Stojiljković.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je napad na novinarku Pinka za svaku osudu i žaljenje i naglasio da Srbija mora da se stabilizuje kao demokratsko društvo.

Ekipa Kurira

foto: Marina Lopičić

Boško Obradović

OSUĐUJEMO NASILJE, NAPAD JE INSCENIRAN

Boško Obradović, lider Dveri, kaže da ovaj pokret osuđuje svako nasilje, a posebno prebijanje novinara tokom polaganja zakletve aktuelnog predsednika.

- Međutim, Gordana Uzelac uopšte nije napadnuta i za to postoji 10 svedoka. Željko Veselinović, koji je sve vreme stajao pored Gordane Uzelac, rekao je sinoć u policiji da ona nije napadnuta. Ispitujemo ko je čovek koji je pravio nerede, a koji se zaleteo i na naše redare, što smo i prijavili policiji, ali ona nije reagovala - kazao je Obradović.

I Željko Veselinović iz sindikata Sloga napisao je prekjuče na svom Fejsbuk profilu da do napada na novinarku Pinka Gordanu Uzelac nije ni došlo.

foto: Nebojša Mandić

Aleksandar Vučić

NEĆEMO DA DOZVOLIMO SILEDŽIJSKO PONAŠANJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je u subotu uveče novinarke TV Pink u Urgentnom centru. On je ranije u Loznici rekao da je napadač Uzelčevu udario pesnicom između brade i uha, kao i da ona ima potres mozga, zbog čega je ostala u bolnici.

- Još strašnije od napada je to što neki sada traže opravdanje. Video sam i porodice novinarki, izvinjavamo se. Kao država smo liberalizovali sve i pustili ih da organizuju šta žele, računajući na njihovu savest - rekao je Vučić i dodao da ne može da bude dozvoljeno siledžijsko ponašanje i da „oni koji bi da maltretiraju žene ne mogu da budu budućnost Srbije“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja