VULIN I FAMOZNA TETKA IZ KANADE: Četiri pitanja za ministra odbrane o parama za luksuzni stan
Foto: Stefan Jokić

mutna priča

VULIN I FAMOZNA TETKA IZ KANADE: Četiri pitanja za ministra odbrane o parama za luksuzni stan

Politika -

Za ministra odbrane Aleksandra Vulina pitanja se samo gomilaju. Osim što često pokušavamo da shvatimo šta tačno misli dok priča to što priča, ovog puta je stvar konkretnija.

Naime, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), objavila je detalje izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije o kupovini stana koju su obavili Vulin i supruga, novcem čije poreklo nije do kraja utvrđeno. Radi se o više od 200 hiljada evra, a ministar je Agenciji dao neuverljivo objašnjenje da lovu pozajmio od "suprugine tetke iz Kanade". Zbog sumnje da je počinio krivično delo, Agencija ga je prijavila tužilaštvu, a ono je, revnosno, dve godine kasnije, obustavilo postupak.

U ovom slučaju su građani Srbije ostali uskraćeni za odgovor na mnoga pitanja. Zašto je strasni rusofil primio "novac za Zapada", nije jedno od njih. Mada sam ubeđen da bi to objašnjenje bilo spektakularno.

Detaljna istraga Agencije i u krajnju ruku čudan zaključak tužilaštva da u svemu ovom nema ničeg sumnjivog, otvara više pitanja nego što donosi odgovora.

Pa da pitamo, bez obzira što verovatno nikada nećemo dobiti odgovor:

1. KAKO UNETI TOLIKI NOVAC U ZEMLJU A DA NIKO NE PRIMETI?

Stan od 107 kvadrata sa parking mestom, u luksuznoj zgradi na Zvezdari, supružnike je koštao 244.620 evra, piše u ugovoru do kojeg su novinari KRIK-a došli. Prvu ratu od 40.000 evra Vulini su, prema ugovoru, isplatili u oktobru 2011, a ostatak je trebalo da isplate do kraja septembra 2012. godine.

Zakon (hehehe, zakon) nalaže da se preko granice neprijavljeno može preneti maksimalno 10 hiljada evra, a svaki veći iznos mora da se prijavi carini i objasni poreklo novca. Zato se, logično, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije raspitala u Carini i Upravi za sprečavanje pranja novca da li je ovaj novac prijavljen.

Spojler: dokaz da je bilo ko od supružnika Vulin, ili tetka iz Kanade, uneo novac u Srbiju - ne postoji. Uprava za sprečavanje pranja novca nije pronašla njihove račune, kao ni račun prodavca stana kome je uplaćen pomenuti iznos.

Agencija je zaključila da ne postoji validna dokumentacija o plaćanju stana i navodnoj pozajmici.

2. A GDE JE PEČAT?

Iz izveštaja Agencije vidi se da je prvo objašnjenje da je stan platio novcem od prodaje drugog stana, u Novom Sadu, bratu za 36 hiljada evra. Ali kada je primećeno da to nije dovoljno da pokrije onih 200 hiljada i kusur, Vulin je ponovo objasnio da su mu, zapravo, iz Kanade stigli dolari. Ili evri. Možda i dinari. Mislim, kapirate već.

Kao dokaz za te tvrdnje, Vulin je podneo uplatnicu sa potpisom njegove surpuge Nataše, na kojoj piše da je novac pozajmila i da je rok za vraćanje 10 godina. Ono što nedostaje je potpis "tetke iz Kanade".

Sve ovo nije uverilo Agenciju da Vulin govori istinu, posebno zbog toga što je taj dug kao javni funkcioner bio dužan da prijavi, što nije učinio. Vulin je još naveo da je stan u potpunosti isplatio dan nakon overe ugovora, a kao dokaz dostavio je još jednu priznanicu, ali ni ovaj dokument nije bio u potpunosti validan. Na njoj se nalazio potpis prodavca stana koji živi u Marbelji u Španiji, ali je nedostajao broj računa na koji je Vulin uplatio novac.

Previše nepoznatih u nečemu što bi trebalo da bude prosta jednačnina.

3. KAKO ĆE VRATITI DUG?

Prema KRIK-ovoj bazi imovine političara, mesečni prihodi ministra Vulina iznose 100 hiljada dinara. Sve i da je u pitanju doborčinstvo u krugu porodice, pa čak i da poverujemo u to da je porodica supružnika toliko velikodušna, dug je dug. Sama suština pozajmice je vratiti je, ili... U svakom slučaju, pozajmica nije jednostran čin i ne završava se na tome.

„Sve i da je tačno", navodi direktorka Agencije Babić u izveštaju, „da je pozajmljenim novcem kupljen stan, postavlja se pitanje načina, odnosno platežne mogućnosti njega i njegove supruge da taj novac vrate imajući u vidu visinu njihovih zakonitih i prijavljenih primanja."

Prema istoj bazi imovine, vide se da je ukupna vrednost imovine porodice Vulin skoro 350 hiljada evra. Mislim, ako baš zagusti. Zaguljeni su naši gasterbajteri, zaborave na srpske porodične vrednosti. Posebno ovi što odu preko bare.

4. ŠTA (NE) RADI TUŽILAŠTVO

Kada je ovaj izveštaj stigao u Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala, postupak je dve godine bio u fioci, piše KRIK. Početkom jula, nakon što su KRIK i Insajder objavili vest da postupak protiv ministra postoji, Tužilaštvo ga je okončalo uz obrazloženje da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti. Slučaj je prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu gde je doživeo sličnu sudbinu.

Pitanje koje ostaje je zašto je sve ovo bilo sumnjivo Agenciji za borbu protiv korupcije, a Tužilaštvu ne.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je Zoran Marjanović oveden u pritvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track