Najnovije vesti

ZASEDANJE GENERALNE SKUPŠTINE UN: Vuk Jeremić u Njujorku sa svetskim zvaničnicima
Foto: Twitter Printscreen, Vuk Jeremić

ZASEDANJE GENERALNE SKUPŠTINE UN: Vuk Jeremić u Njujorku sa svetskim zvaničnicima

Politika

NJUJORK - Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić boravi ove nedelje u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, gde je imao bilateralne sastanke sa više šefova država i vlada, kao i ministara spoljnih poslova, a razgovarao je i s vodećim ljudima Svetske zdravstvene organizacije, preneo je list Danas od četvrtka.

 

Jeremić, koji je 2012. i 2013. predsedavao Generalnoj skupštini UN, a prošle godine bio na drugom mestu u trci za generalnog sekretara svetske organizacije, iskoristio je prva dva dana boravka u Njujorku za sastanke s predsednicima Južnoafričke Republike Džejkobom Zumom, Palestine Mahmudom Abasom, Urugvaja Tabare Vaskesom, Gabona Ali Bongo Ondimbom i Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Mbasogom.

Jeremić je prisustvovao i otvaranju debate u Generalnoj skupštini UN, prateći izlaganje američkog predsednika Donalda Trampa i ostalih učesnika.

"S pravom raste zabrinutost svetskih lidera zbog sve većeg broja kriznih žarišta širom sveta. U ovom trenutku najkritičnija je situacija na Korejskom poluostrvu, a način na koji se predsednik Tramp izrazio o ovom problemu ostavlja prilično malo manevarskog prostora za diplomatsko delovanje. U tome ima podršku saveznika, pre svega Japana, ali i Južne Koreje. S druge strane, Kina i Rusija se odlučno protive upotrebi sile, ulazimo u situaciju koju će jako teško biti moguće smiriti", rekao je Jeremić za Danas, sumirajući prva dva dana boravka u UN.

 

Jeremić je, pored trojice predsednika, imao susrete i s premijerima Luksemburga i Gvineje Bisao, kao i sa šefovima diplomatije Holandije, Kube, Jordana, Ruande, Kolumbije, Indonezije, Jermenije, Azerbejdžana, Kube, Malezije, Maroka i Bahreina.

"Zabrinutost vlada i zbog zaoštravanja stava Amerike prema Iranu, čime se direktno dovodi u pitanje budućnost nuklearnog sporazuma, kao i zbog veoma složene i teške situacije na Bliskom istoku", naveo je Jeremić.

Tokom boravka u Njujorku, Jeremić je imao sastanke i s direktorom Svetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanom, u čijoj je kampanji za izbor na tu prestižnu poziciju učestvovao ove godine, kao i novim direktorom

Programa UN za hranu Dejvidom Bizlijem.

 

On će do kraja nedelje imati sastanke i s predsednikom Senegala i premijerom Etiopije, kao i ministrima spoljnih poslova Norveške, Bocvane, Vatikana, Kanade, Palestine, Singapura i Kazahstana, predsednikom Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom i novim generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guterešom.

 

Jeremić će u četvrtak s profesorom Džefrijem Saksom i bivšim premijerom Velike Britanije Gordonom Braunom kopredsedavati Savetu UN za održivi razvoj‎ na Kolumbija univerzitetu, a u petak održati govor na proslavi 60. rođendana Kevina Rada, predsednika Azijskog društva u Njujorku i bivšeg premijera Australije.

 

(Kurir.rs/Beta/Danas/Foto: Twitter printscreen)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...