Najnovije vesti

KAKO PREVAZIĆI TENZIJE NA BALKANU: Živković ugostio direktore Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije
Foto: Privatna arhiva

Sastanak u Domu Narodne skupštine

KAKO PREVAZIĆI TENZIJE NA BALKANU: Živković ugostio direktore Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije

Politika

Narodni poslanik Nove stranke Zoran Živković u četvrtak je u Domu Narodne skupštine Republike Srbije ugostio direktore Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije – IFIMES, Bahtjara Aljafa i doc. dr Zijada Bećirovića.

 

Živković, Aljaf i Bećirović su razgovarali o stanju u regionu i načinu kako da se prevaziđu tenzije koje namerno proizvode lokalni lideri na Balkanu, saopštila je Nova stranka.

 

- Situacija je zabrinjavajuća. Rast radikalnih, ekstremističkih ideologija postaje svakodnevni politički diskurs, a civilno društvo polako, usled agresivnog delovanja, nestaje sa javne scene. Zbog toga je važno razvijanje i promovisanje političkih koncepata koji će obezbediti blagostanje, kako državama pojedinačno, tako i celom regionu. Problem je što zapadne države kao prioritet u celom regionu postavljaju bezbednost nauštrb demokratije, a svaka razvijena zemlja ima jaku demokratiju i privatnu inicijativu. Sa takvim pristupom, zemlje Balkana ne mogu napredovati i postati razvijene – ocenio je ovom prilikom doc. dr Zijad Bećirović, direktor IFIMES.

 

Predsednik NOVE Zoran Živković, koji je ujedno i potpredsednik Savetodavnog odbora IFIMES, komentarišući trenutne odnose između balkanskih zemalja, izrazio je zabrinutost da Balkan ponovo postaje talac „lažnog liderstva i malih diktatora“.

 

- Ne samo u Srbiji, već i u susednim zemljama u regionu, imamo na vlasti novu generaciju predstavnika kriminalnog patriotizma, koji nastavljaju tradiciju svojih prethodnika, te promovišu ekstremni nacionalizam. Još gore, to čine na kriminalni način, na kojem bi im pozavideli i najorganizovaniji i najozloglašeniji mafijaški karteli. Krajnje je vreme da demokratske snage, kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, zapravo u celom regionu, udruže snage i odupru se tom naletu kriminalnog ekstremizma i ne dozvole da nas uvuku u nove sukobe – poručio je Živković.

 

(Kurir.rs/Foto: Privatna arhiva)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Marjanovići su uništavali dokaze posle ubistva, ovo su detalji koji ih odaju

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...