VUK  JEREMIĆ: Spreman sam na veliku opkladu - Tramp neće doći
Foto: Zorana Jevtić

skeptik

VUK JEREMIĆ: Spreman sam na veliku opkladu - Tramp neće doći

Politika -

Vuk Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine UN, u Njujorku je pratio sednicu tog tela, a za N1 je ocenio da mu je utisak da je prištinska strana bila aktivnija i da je uložila više energije nego Srbija. Govoreći o pozivu američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju, rekao je da je spreman na veliku opkladu da se to neće desiti.

"Svet je više govorio o Iranu i Severnoj Koreji, a nastupi lidera zapadnog Balkana nisu prošli previše zapaženo, sa izuzetkom premijera Makedonije Zorana Zaeva", kaže Jeremić. Zaev je uslovno rečeno bio neka vrsta zvezde, kad je reč o liderima zapadnog Balkana, jer je bilo velikog interesovanja za Makedoniju i rešavanje problema sa Grčkom, kao i o perspektivama te zemlje i regiona, navodi Jeremić.

foto: Zorana Jevtić

"Bojim se da je prištinska strana bila daleko aktivnija, ja sam imao sastanke sa 30-ak ministara spoljnih poslova, šefova država i vlada, praktično samo jedan ili dvojica od njih nisu videli kosovsku delegaciju", kaže Jeremić.

"Ono što ja znam da su imali najmanje 25 sastanaka, pretpostavljam da su lobirali za nezavisnost i Unesko, dodaje. "Osim ukoliko Srbija nije imala sastanke na nekom drugom mestu, van zgrade UN, mislim da su ovaj put oni uložili mnogo više energije nego što smo mi", kaže Jeremić.

Jeremić navodi da nije dovoljno nekog videti jednom u hodniku UN u septembru i ostaviti tako godinu dana, da nema nikakvih odnosa. "

Odnosi su trajna stvar u diplomatiji, oni moraju da se grade sve vreme, kaže. Ne treba samo da tražimo, već nešto i da date, istakao je.

foto: AP

"Mislim da naša bilateralna diplomatija, pogotovo kad je reč o geografski udaljenim zemljama, nema tu vrstu tempa, daha, koji ja mislim da je potreban naročito kad slede novi izazovi - kao što je novi pokušaj ulaska Kosova u Unesko, istakao je.

Govoreći o pozivu koji je predsednik Vučić uputio predsedniku SAD Donaldu Trampu - da poseti Srbiju - kaže da je spreman na veliku opkladu da se to neće desiti. "Voleo bih naravno da sam u krivu, dobro je da predsednik SAD poseti Srbiju, ali vrlo sam rezervisan", kaže.

foto: Tanjug/Vlada Srbije

Osvrćući se na poziv francuskom predsedniku Makronu, kaže da je on važan lider, i da stvar tu može bolje da stoji, ali da nema konkretnih informacija o tome.

Jeremić dodaje da ne zna da li će Makron imati vremena, zbog reformi koje treba da sprovede, da poseti Balkan. "Ja bih to voleo da ga ima, ne bih se kladio u to da će ta poseta biti u nekoj skoroj budućnosti", kaže i dodaje da da bi to bila prilika da se osnaže bilateralni odnosi i da se razgovara u regionalnom kontekstu o stvarima koje su za nas od velikog značaja - kao što je pitanje KiM.

foto: Reuters

"Mislim da je vlast u Beogradu opredeljena da se na jedan drugačiji način ophodi prema kosovskom pitanju, isključivo u okviru dijaloga, bez šire internacionalizacije, mislim da je to neka prećutna vrsta dogovora koja je postignuta, nisam siguran da to za nas predstavlja najbolji kontekst, ali za to se pitaju i za to su odgovorne vlasti", zaključio je Jremić u razgovoru za N1.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track