SUSRET U NJUJORKU: Vučić sa Sorošem imao zanimljiv razgovor
Foto: Nebojša Mandić, EPA

Predsednik sa preko 50 svetskih zvaničnika

SUSRET U NJUJORKU: Vučić sa Sorošem imao zanimljiv razgovor

Politika -

Šef države dugo je razgovarao s milijarderom koga su prorežimski mediji označavali kao zloglasnog tajkuna koji Srbiju gura u haos

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tokom višednevne posete Njujorku, gde je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine UN, sreo i sa američkim investitorom Džordžom Sorošem.

I dok su ovdašnji prorežimski mediji Soroša označavali kao zloglasnog i beskrupuloznog tajkuna koji stoji iza takozvanih obojenih revolucija na istoku Evrope i ne žali silne pare ne bi li i Srbiju gurnuo u totalni haos, predsednik je bez problema dugo razgovarao s milijarderom o najvažnijim stvarima na međunarodnoj sceni.

Bez tračeva

- Saslušao sam ih, ali su i oni mene saslušali. Nismo se bavili tračevima, već ozbiljnim stvarima. Razmenili smo viđenja o dešavanjima u svetu, Evropi, na Balkanu. Mislim da je važno da na tako bitnom mestu kažem te stvari. Bio je to veoma zanimljiv razgovor - preneo je Vučić.

On se neplanirano u zgradi UN sreo i s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i zamenikom kosovskog premijera i ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem.

- Gde si našao sve te glasove o kojima pričaš? Izgubio si jednom, opet ćeš da izgubiš - rekao je Vučić Pacoliju, koji je prethodno izjavio da je Kosovo obezbedilo dovoljan broj glasova za članstvo u Unesko.

Rezultati

Upravo je članstvo Kosova u Unesku bila tema svih sastanaka predsednika Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u Njujorku prethodnih dana. Vučić je izjavio da Albanci iza sebe imaju mišiće velikih sila, ali i da će se Srbija boriti.

Vučić je inače, sumirajući višednevnu posetu Njujorku, naveo da je razgovarao sa više od 50 svetskih zvaničnika i organizacija, što je potvrda da smo vratili ugled Srbije u svetu. Kazao je da je zadovoljan postignutim i da su rezultat i najavljeni dolasci svetskih državnika u Srbiju - potvrđena je poseta predsednika SAD Donalda Trampa, ugovorene posete francuskog i turskog predsednika Emanuela Makrona i Redžepa Taipa Erdogana, premijera Belgije i Norveške Šarla Mišela i Erne Solberg...

- Uveren sam da će predsednik Tramp posetiti Srbiju, mislim da ćemo pre toga imati posetu francuskog predsednika Makrona. Ne potcenjujte Makronovu posetu, ona će za nas biti od velikog značaja, a verujem da ćemo uskoro videti i Angelu Merkel ili u Berlinu ili u Beogradu, posle njene nove pobede na parlamentarnim izborima - rekao je Vučić i poželeo joj svaki uspeh.

foto: Dragan Kadić

Pri povratku

SLUČAJAN SUSRET S ČORBOM

Pri povratku u Srbiju Vučić se sreo s rok muzičarem Borom Đorđevićem, i to na letu „Er Srbije“ iz Njujorka za Beograd.

- Boro, primetio sam da si lepo spavao - našalio se po sletanju predsednik na račun rokera i pohvalio ga da je „fenomen, budući da je iz male zemlje, a pravi ozbiljne koncerte širom sveta“.

Nastavili su razgovor o drugim temama, a Đorđević je kazao da su koncertu u Njujorku prisustvovali ambasadori iz Srbije i Crne Gore.

Kurir / EKIPA KURIRA

Foto: Nebojša Mandić, EPA, Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track