DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Neću na svadbu kod Ane Brnabić
Foto: Nemanja Pančić

Intervju nedelje sa liderom Jedinstvene Srbije

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Neću na svadbu kod Ane Brnabić

Politika -

Ana da se uda? Pa ne znam kakva je to svadba s dve mlade. Gde to ima? Ne idem na svadbu s dve mlade ili dvojicom mladoženja

Lider JS i predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma i dalje ne odustaje od svoje mantre - Ana Brnabić nije moj premijer. Iako priznaje sve ministre iz njenog kabineta, Brnabićku, kako kaže u razgovoru za Kurir, još ne može da prihvati. Ipak, ispričao nam je i kada će je prihvatiti i pod kojim uslovima. A kako nam je otkrio, već ima i slogan za beogradske izbore - „Beograd je moj izazov“.

Palmu smo zatekli u Herceg Novom u Crnoj Gori, gde je sa delegacijom bio u radnoj poseti.

- Pobratimićemo se s Herceg Novim do Nove godine. Ta saradnja je započeta u Jagodini pre mesec i po dana. Poznato je da mi već 13 godina šaljemo decu u Crnu Goru na more, oni koji završe osmi razred idu u Buljarice. Sada tražimo malo bolji smeštaj, jer je odmaralište u kom su dosad boravili dosta staro. Dogovorili smo se i da bude malo jača ekonomska saradnja.

foto: Nemanja Pančić

Jeste li uspeli da prodate one fotelje funkcionera?

- Raspisan je konkurs, biće prodate sledeće nedelje. Ima dosta zainteresovanih. Na primer, moja nova fotelja koštala je 300 evra, a biće prodata za 2.000.

Ko će da je kupi za tolike pare?

- Pa kako ko će, to je licitacija. Kupiće sigurno neka firma fotelju na kojoj je sedeo Dragan Marković Palma. A ja ću sedeti na drvenoj stolici. Evo, već sutra treba da stignu.

Hoće li biti sa naslonom ili obične hoklice?

- Ma ne treba mi ni naslon ni ništa. Da vam kažem, političari, i kada misle da im je najbolje, treba da sednu na nešto tvrdo, a kad su mnogo srećni, da stave kamen u cipelu da ih žulja.

Sigurno vas ovi vaši lokalni funkcioneri proklinju zbog ovakvih odluka.

- Ne, nisu oni protiv. Da su protiv, ne bi bili sa mnom 20 godina. Nikada se nismo posvađali, a Jagodinu vodimo već 13 godina. Mi odluke donosimo u dogovoru i demokratskim putem.

A zašto to ne treba da važi i za ministre?

- Pa ipak oni treba da objašnjavaju gostima iz Evrope i sveta kad dolaze zašto sede na drvenim foteljama. Ja ću to mnogo lakše da uradim nego ministri i predsednik države.

Mislite da, recimo, Dačić ne bi mogao da objasni strancima drvene stolice? Znate da je on neposredan u tim komunikacijama.

- Ma neću uopšte da se bavim time. To je samo predlog za lokalne samouprave.

Ovih dana je apsolutni hit vaših „3.000 za gospođu“, a davali ste i po 50 evra za studente?

- Zaboravili ste 2.000 za gospodina. Gledao sam sve te fore na moj račun. Sedam miliona pregleda preko svih društvenih mreža. Meni to ništa ne smeta. Pazite, ljudi koji su kritikovali, a bave se politikom, oni ne znaju kako narod teško živi.

Kažu da je to ponižavanje.

- Kako je ponižavanje da pomognete nekome? Ja to radim 13 godina. Ponižavanje je da date nekom pare za lekove, a nema svoj novac da kupi?

Tako mnogi kažu. Šta vi njima poručujete?

- Valjda je normalno da pomažete onima koji nemaju. Kad sam bio na Fakultetu pedagoških nauka, valja treba da se stavi neki dinar za sreću. Ja sada vas pitam - šta tu ima loše? Neka to za nekog bude politički marketing, za mene nije i odrekao sam se svoje zarade.

Hoćete da kažete da se zna poreklo tog novca. A šta kažete na 205. 000 evra koje je Vulin dobio od ženine tetke iz Kanade za stan?

- Ne bavim se ministrima u Vladi, ko šta radi. Ne gledam u tuđe dvorište.

Da li verujete u to da je od tetke iz Kanade pozajmio 205.000 evra?

- Nisam pratio. Ne mogu sad da razmišljam o ministru Vulinu zato što razmišljam o Italijanima. Treba da se sretnem s nekim Italijanima u Crnoj Gori, a reč je o investiciji od 25 miliona evra. To je moj odgovor na vaše pitanje.

foto: Nemanja Pančić

Premijerka Ana Brnabić je takođe komentarisala „slučaj Vulin“. I skandalozno je da je u saopštenju Vulinove stranke urednik Krika Stevan Dojčinović proglašen narkomanom. Da li je u redu da jedan ministar daje takve etikete novinarima umesto da odgovori na pitanja?

- Ne znam ko je šta rekao. A što se tiče Ane Brnabić, nisam je video, poslednji put na sednici Skupštine kada je izabrana. Glasao sam protiv njenog izbora. To govori o meni i o mojim odnosima.

A kako vam se sada čini rad njenog kabineta?

- Uopšte ne pratim nju. Poslednji put sam je video da je nešto radila kad je bila na gej paradi.

To tumačite kao njen radni dan?

- Ne znam, jedino sam je tu video.

Hoćete da kažete da ona ništa ne radi, osim što je išla na paradu?

- Čekajte, čekajte. Nemojte vi meni da stavljate u usta da li radi ili ne radi. Ne pratim rad Ane Brnabić. Pratim ono što rade ministri, i Aleksandar Vučić, i Ivica Dačić. Za mene je važan susret Ivice Dačića s Trampom u Americi, a posebno Vučića. A Ana Brnabić nije moj premijer.

Opet vi. Kako ona nije vaš premijer, a ministri su vaši? I dalje je ne priznajte?

- Ne. Dosta ministara ima u Vladi, iskusnih. Ja sam se njima izvinio što sam glasao protiv. Ali sve šta sam o Ani Brnabić rekao, rekao sam i ostajem pri tome.

Šta treba da se desi da promenite stav prema njoj? Šta treba da uradi?

- Nema šta da se desi da bih ja promenio mišljenje (smeh).

Neki se sprdaju s tim kako je Dačić prišao Trampu, te da to nije diplomatski način obraćanja? Jeste li vi ponosni na njega ili mislite da se malo izblamirao?

- Pazite, da priđete Trampu... Pa to nije blamaža. Taj koji je to rekao nema pojma u životu! Kada je Ivica rekao ko je i odakle je, videli ste da se Tramp okrenuo prema njemu. Ivica mu je pokazao iz naših medija koliko su građani Srbije podržali njegovu pobedu. Lično sam ga i ja podržao. Sećate se da sam ja bio jedini političar iz Srbije koji je bio na inauguraciji. Nažalost, nisam mogao da dođem do njega, ali su veliki uspeh sad napravili i predsednik države i prvi potpredsednik Vlade, što su razgovarali s njim i očekujem bolje dane u odnosima Amerike i Srbije. Šta je poenta? Poenta je da Tramp sazna pravu istinu o Srbiji.

Niste se mnogo oglašavali u vezi s tim što je Srpska lista napravila vladu s Haradinajem... Šta na to kažete?

- Znate šta, lako je iz Beograda da se govori kako treba ovo ili ono. Ti Srbi koji žive na KiM, oni kada treba da registruju auto, idu na šalter u Prištinu, ne dolaze u Beograd... Oni su odlučili o tome i prvi put se desilo da se prepusti Srbima na KiM da sami donesu odluku.

Vi stvarno verujete da je Srpska lista sama donela odluku, bez Beograda?

- Ne znam. Rekao sam sve što sam imao o tom Haradinaju i danas mislim isto, ali život Srba na KiM je iznad svega.

Jeste li pročitali ono što je Milutin Mrkonjić, kao počasni predsednik SPS, rekao o maltretiranju Beograđana, da je ceo grad raskopan...?

- Ne živim u Beogradu pa ne znam.

Ajte sad.. Ali dolazite često.

- Ma ja ne komentarišem izjave drugih političara, to je moj princip.

Uskoro će i beogradski izbori.. Hoćete li biti u koaliciji sa SPS i na listi sa SNS?

- Mi smo u koaliciji sa SNS i sa SPS i ako napravimo dogovor i ako me zovu, nemam ništa protiv. A ako ne žele s nama, moja parola će biti „Beograd je moj izazov“.

Čekajte, da nećete možda vi da se kandidujete za gradonačelnika?

- Ma ne. Ja sam za koaliciju.

A šta mislite, kako biste prošli da sami izađete na izbore?

- Ne znam, ali mislim da sam u samom vrhu popularnosti. Ali ne mogu da se selim za Beograd. Da biste vodili Beograd, morate najmanje šest meseci da imate mesto boravka. A ja mesto boravka neću da menjam.

Pošto samo najviše pričali o premijerki, evo još jednog hipotetičkog pitanja - ako, recimo, reši da se uda i pozove vas na svadbu, je l‘ biste ipak otišli?

- Ha-ha-ha! Ana Brnabić da se uda? Pa ne znam kakva je to svadba s dve mlade. Gde to ima? Ne idem na svadbu s dve mlade i s dvojicom mladoženja. O ambicijama

NE BIH BIO MINISTAR U OVOJ VLADI, ALI...

Rekli se nedavno da ne odbacujete mogućnost da jednog dana budete i ministar.

- Ali ne u ovoj vladi, do kraja ovog mandata ne razmišljam o tome. A u nekoj sledećoj, o tom potom.

foto: Filip Plavčić

O Šešelju i šou-programu

VOJA SE NIJE OBRUKAO, A MENI RIJALITI NE PADA NA PAMET

Često ste gost u zabavnim emisijama. Da li biste prihvatili da, ko Šešelj, uđete u neki rijaliti, makar i na dan?

- Ma dajte, molim vas! Ne pada mi na pamet. Ali Vojislav Šešelj se nije obrukao ništa, ko što neki kažu.. On je kompletna ličnost i otišao je u rijaliti da se sprda s Haškim tribunalom. Mislim da mu građani to nisu zamerili.

Kurir / Razgovarale Jelena Velinović i Sandra Mališić

Foto: Nemanja Pančić, Filip Plavčić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track