LUKSUZ VOJVOĐANSKE VLASTI: Na 12 tepih staza spiskali 30.000 evra!
Foto: Beta

Probirljivi

LUKSUZ VOJVOĐANSKE VLASTI: Na 12 tepih staza spiskali 30.000 evra!

Politika -

Pokrajinski političari zahtevali da se pokrajinska skupština i vlada opreme prostirkama mahom od vune i da po kvalitetu bar dve moraju imati šest zvezdica i biti crvene

Poslanici i ministri pokrajinske skupštine i vlade uskoro će se šetati po tepih stazama čiji samo jedan kvadratni metar košta 50 evra, saznaje Kurir.

Naime, Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa naručila je od „Ateljea Antre“ iz Stare Pazove 12 tepih staza za koje će iz pokrajinskog budžeta iskeširati oko 3,5 miliona dinara, odnosno 29.233 evra. S obzirom na to da je ukupna površina staza 586,39 kvadrata, to znači da će svaki kvadrat ovih staza koštati 49,8 evra.

Jedan ponuđač

Možda bi prostirke po kojima će se šetati pokrajinski državni službenici mogle biti i jeftinije da „Atelje Antre“ nije bio jedina firma koja se javila na tender raspisan 14. avgusta 2017. Iako se u tenderskoj dokumentaciji ne napominje za koje državne organe se skupocene tepih staze kupuju, prema adresi isporuke vidi se da je reč o zgradama pokrajinske vlade i skupštine.

Da vojvođanski političari vole meke podloge, vidi se iz specifikacije, prema kojoj su samo dve tepih-staze 100 odsto od poliamida, dok su ostalih 10 sirovinskog sastava 80 odsto vuna i 20 procenata poliamid. Napomenuto je i da sve tepih staze moraju biti debljine sedam milimetara, dok se za dve veličine 38,5 x 1,33 metra napominje da po stopi luksuza moraju imati šest zvezdica i da moraju biti crvene boje.

Mutna posla

U jednoj firmi iz Beograda koja se bavi trgovinom tepiha rekli su nam da kod njih tepih staze po dužnom metru koštaju u rasponu od 1.400 za najjeftinije do 2.900 dinara za najkvalitetnije.

Slaviša Ilić, direktor prodaje u firmi „Tarket“, koja je uz „Atelje Antre“ jedini proizvođač tepiha u Srbiji, kaže da se njegova firma ne prijavljuje na tendere, pa nije ni na ovaj koji je raspisala Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa.

- Mi proizvodimo robu za naše partnere, koji se prijavljuju na tendere. Naši tepisi nisu od vune, pa na taj tender ne bismo ni mogli da se prijavimo - kaže Ilić.

Iz Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa nismo dobili odgovore u vezi sa ovom javnom nabavkom.

foto: Media Centar

Dragan Dobrašinović

SPORAN JEDAN PONUĐAČ

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija ističe da nije sporno da staze koje se nabavljaju za javne institucije sa velikom frekvencijom kretanja moraju biti kvalitetnije, ali je problem mali broj prijavljenih ponuđača:

- Ta nabavka pokazuje koliki je pad poverenja privrednika u državne institucije koje su naručioci, jer veruju da je javna nabavka nameštena i već data nekome. Kad se javi jedan ponuđač koji zna da neće imati konkurenciju, on izlazi sa mnogo većom cenom.

Dragan Dronjak

OBIČNE STAZE NISU ZA POSLANIKE

Dragan Dronjak, vlasnik i direktor „Ateljea Antre“, kaže da vojvođanske institucije oprema već 20 godina i smatra da „ne bi bilo u redu da poslanici gaze po nekim običnim stazama“:

- Na tenderu su mogli da učestvuju svi koji uvoze staze. Ni mi ih nećemo proizvoditi, uvešćemo ih iz Engleske, osim onih sa 100 odsto poliamida koje ću kupiti od „Tarketa“. Cena staza nije precenjena. One su dosta jeftine u odnosu na njihov kvalitet, s obzirom na to da moraju da podležu svim standardima da se ne bi zapalile. Takve staze su pet-šest puta su jeftinije od tepiha koje proizvodi „Atelje Antre,“.

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Beta, Media centar

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Svekrva ubijene pevačice zapretila ukućanima: Ako progovorim gotovi ste!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track