PARLAMENTARCI NISU ŠTEDELI PREMIJERKU I MINISTRE: Poslanici burno o paraćinskoj Staklari, Vulinovom stanu, Kapetanu Draganu...
Foto: Nebojša Mandić

Opozicija imala brojna pitanja za Brnabićkin kabinet

PARLAMENTARCI NISU ŠTEDELI PREMIJERKU I MINISTRE: Poslanici burno o paraćinskoj Staklari, Vulinovom stanu, Kapetanu Draganu...

Politika -

BEOGRAD - Poslanici opozicionih stranaka tražili su danas odgovore na pitanja od premijerke i članova Vlade Srbije, ali i predsednika Srbije o tome ko je odgovoran za otkaze radnicima paraćinske fabrike stakla, zašto se kupuju uvozna, a ne vozila koja se proizvode u Srbiji, pričalo se o stanu ministra Aleksnadra Vulina i kada će đaci Osnovne škole "Svetozar Miletić" krenuti na nastavu.

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Nove stranke Zoran Živković zatražio je odgovor Vlade Srbije kako je dozvolila da Cvetan Vasilev, koji je na Interpolovoj poternici označen kao kriminalac, kupi Srpsku fabriku stakla u Paraćinu pre tri godine, a u kojoj je u ponedeljak 230 radnika dobilo otkaz.

foto: Zorana Jevtić

Živković je, na početku sednice parlamenta, označio Vasileva kao velikog prijatelja bivšeg predsednika Srbije i istakao da je bruka za Srbiju da ne poštuje međunarodna pravila.

"Zašto je dopušteno da bugarska firma kupi tu firmu, ne plati cenu dogovorenu sa Agencijom za privatizaciju, da beleži gubitke, menja pet puta vlasnike", pitao je Živković.

ŽIVKOVIĆ OŠTRO ODBACUJE PREDLOG POKRETA DVERI: Vlast priželjkuje bojkot beogradskih izbora!

Predsednicu Vlade Srbije i ministre je sramota da daju odgovore ili ne znaju, ali ni na jedno svoje ranije postavljeno pitanje nisam dobio odgovor, dodao je on.

"Postavljam pitanje ministrima inostranih i unutrašnjih poslova, kao i premijerki kakvi su efekti sankcija koje je Srbija zvela Francuskoj kada je odbila da izruči Ramuša Haradinaja po poternici Interpola", naveo je Živković.

Posle tri meseca predstavnici Vlade Srbije podržali su Haradinaja za premijera Kosova, podsetio je Živković i ponovo pitao ko je vlasnik firme Asomacum, koja je osnovana, kako su naveli u MUP, falsifikovanjem lične karte Andreja Vučića.

Poslanik Đorđe Vukadinović zatražio je odgovor od ministra prosvete Mladena Šarčevića o situaciju u zemunskoj osnovnoj školi "Svetozar Miletić", odnosno pitao je da li su problemi u toj školi zaista toliko veliki da je potrebno "terati mak na konac".

foto: Stefan Jokić

"Potrebno je videti kako da se reši problem, a ne ovako da trpe učenici i nastavnici, a nikakve koristi nema, sem ako nije pokazna vežba za celu Srbije", rekao je Vukadinović.

On je zatražio i odgovor o ministra policije Nebojše Stefanovića zašto su kupljena vozila za MUP od preduzeća iz Čačka, za koju je naveo da je povezana sa vlastima, a ne kupuju se vozila FIAT, za koja i predsednik Srbije pokušava da ubedi predsednika Rusije Vladimira Putina da se izvoze u tu zemlju.

ĐORĐE VUKADINOVIĆ: Opozicija na beogradskim izborima da nastupi u što širem frontu

"Zašto naši ne uzimaju auto koji nazivamo srpskim i proizvode se u Srbiji, a koji pokušavamo Putinu i Rusiji da plasiramo, a sami ga ne vozimo", upitao je Vukadinović.

"Pitanje i za predsednicu parlamenta, koliko je opomena upućeno narodnim poslanicima u ovom sazivu parlamenta, pa da vidimo svi zajedno je među tim kaznama predstavnika opozcija i vlasti, da vidimo simetriju", rekao je Vukadinović.

Poslanik SDS Marko Đurišić rekao je da je ta poslanička grupa tražila da se organizuje posebna sednica za postavljanje pitanja na aktuelne teme, a da se tendecioniznim zakazivanjem sednice namerno izbegava da se organizuje sednica poslednjeg četvrtka u mesecu kako bi se postavljala pitanja ministrima i premijerki.

Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da hitno donesu odluku o dodeli diplomatskog statusa zaposlenima u Srpko-ruskom humanitarnom centru i da kažu zašto se toliko sa tim odugovlači.

foto: Filip Plavčić

On je podsetio i da će danas biti izrečena prvostepena presuda Draganu Vasiljkoviću pred hrvatskim sudom, a ako ona bude osuđujuća, Srbija treba da zaoštri odnose sa Hrvatskom.

"Koliko sam ja pratio to suđenje, hrvatski sud nema nikavih dokaza protiv njega. Ukoliko presuda bude osuđujuća, treba povući ambasadora Srbije iz Zagreba, a Vučić da otkaže posetu planiranu za novembar", rekao je Šešelj.

foto: Printskrin

Poslanik Dveri Srđan Nogo pitao je ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da li će početi da radi posao iz svog resora i bavi se rijaliti programima, ne samo na televiziji, već i u štampanim medijima, navodeći primer ubistva pevačice.

DVERI IZRIČITE UOČI BITKE ZA BEOGRAD: Ili pošteni izbori ili bojkot!

Poslanica DS Gordana Čomić zatražila je sve informacije o postupanju nadležnih organa po krivičnoj prijavi Agencije za borbu protiv korupcije o slučaju Aleksandra Vulina i navoda o nepoznatom poreklu novca za kupovinu stana 2012.

godine.

"Tražim od Prvog osnovnog javnog tužilaštva podatke o odbijanju i prestanku postupanja po ovom zahtevu, od Tužilaštva za organizovani kriminal o postupanju po navodima koje su dobili od Agencije za borbu protiv korupcije, kao i od Agencije izveštaj koji su dobili iz tužilaštva", rekla je Čomić i pitala ministra policije Nebojša Stefanovića po kom osnovu policija može da odbije postupanje po nalogu tužilaštva.

BOŽOVIĆ POZIVA NA UJEDINJENJE OPOZICIJE UOČI BEOGRADSKIH IZBORA: Ovo je prilika koju ne smemo da propustimo!

Poslanika pokreta Dosta je bilo Dušana Pavlovića, takođe, je interesovala situacija u OŠ "Svetozar Miletić", čitajući ono što ne napisala prosvetna inspekcija koja je bila u toj školi 10 puta za godinu dana.

foto: Stefan Jokić

"Po ovome, svaki direktor u bilo kojoj školi može biti smenjen", rekao je Pavlović.

On je zatražio odgovor od predsednika Srbije da li je koalicija Srpske liste sa Haradinajem još jedan od koraka ka promeni Ustava, odnosno izbacivanje preambule.

DJB UOČI BEOGRADSKIH IZBORA: Samostalno ili u koaliciji - spremni smo

"Pitanje za Maju Gojković, 17 puta postavljamo pitanja, a evo 18 kada ćemo početi da dobijamo odgovore na ova pitanja koja postavljamo, a rok po Poslovniku je 15 dana. Kada će zakazati kolegijum parlamenta, kada će staviti na dnevni red tačku o svojoj smeni, kao što je javno obećala pre nekoliko meseci", pitao je Pavlović.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track