Vučić za Večernji list: Hrvatska može da pravi probleme Srbiji, ali ne može da je zaustavi na putu ka EU
Foto: Fonet

Intervju za zagrebački list

Vučić za Večernji list: Hrvatska može da pravi probleme Srbiji, ali ne može da je zaustavi na putu ka EU

Politika -

ZAGREB - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za zagrebački "Večernji list" da će Srbi i Hrvati u budućnosti morati da budu saveznici i najavio svoju posetu Zagrebu u novembru.

On je ocenio da Hrvatska može da pravi probleme Srbiji, ali da ne može da zaustavi njen evropski put i najavio posetu Zagrebu početkom novembra.

Upitan šta vidi kao glavni problem u odnosima Hrvatske i Srbije, odnosno Hrvata i Srba, on je rekao da te probleme vidi, ali da ih ne razume.

"Moram biti iskren, vidim ih, ali ih ne razumem i mislim da će Srbi i Hrvati u budućnosti sve više morati biti saveznici, a sve manje ljudi koji će živeti u prošlosti svojih neprijateljstava", rekao je Vučić.

On je dodao da je "česta razmena otrovnih strelica između Zagreba i Beograda, uglavnom oko ustaštva i četništva ili statusa nacionalnih manjina". Upitan da prokomentariše kada će to prestati, Vučić je rekao da "neće skoro", ali da veruje da će se situacija polako menjati, kao i da će toga biti manje nego sada.

On je odgovarajući na pitanje zašto je kritikovao predlog novog hrvatskog zakona o braniteljima, kazao da, kada se u njemu govori o velikosrpskoj agresiji, a rezultat je da je proterano 250.000 Srba sa svojih ognjišta i da su Srbi na tom prostoru imali više žrtava nego Hrvati, onda se zaboravlja da Srbi mogu da donesu 500 zakona o Jasenovcu i drugim stratištima.

"Postavlja se pitanje kuda to vodi. Ja samo molim naše hrvatske prijatelje da se pre nego što donesu zakon stave u naše cipele, kao što to mi radimo ovde. Ja nikada nisam tražio da dođem u Zagreb, a da neko mora da govori kakav je genocid počinjen u Jasenovcu ili da neko dođe u Beograd i da mora o tome da govori. Naš je nedostatak u tome što se retko stavljamo u tuđi položaj ili cipele", rekao je Vučić.

Upitan da kaže šta misli o ideji da se proglasi moratorijum na javne rasprave o prošlosti, Vučić je odgovorio da je to "divna rečenica".

U intervjuu za zagrebačke novine Vučić je govorio i o napadu koji je doživeo u Srebrenici. "U jednom sam trenutku pomislio kada sam video da sam ostao sam i da nikog iz protokola nije bilo u blizini, a da su moji saradnici ostali dvadesetak metara iza mene, to je to, gotovo je. Nisam pognuo glavu, pognuo sam glavu na spomen-obeležju, pred srebreničkim žrtvama, jer glavu saginjem tamo gde ja hoću i to je bila moja odluka. Kasnije, pod kamenicama, cipelama, bocama nijedne sekunde nisam pognuo glavu", rekjao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Večernji list/Foto: Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Srbija i Hrvatska: Ko ima bolje oružije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track