SKANDALOZNO! BRNABIĆKA UHVAĆENA U PREVARI! Prepisala firmu na devojku pa zgrće milione a nije prijavila u imovinskoj karti!
Foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva

PREDSEDNICA VLADE U ŽESTOKOM SUKOBU INTERESA

SKANDALOZNO! BRNABIĆKA UHVAĆENA U PREVARI! Prepisala firmu na devojku pa zgrće milione a nije prijavila u imovinskoj karti!

Politika -

Bruka... Brnabićka svoj deo vlasništva u kompaniji „Enerdži end inovejšen“ prepustila emotivnoj partnerki Milici Đurđić, što je po zakonu zabranjeno. Premijerka time prikrila da je i dalje pravi vlasnik firme, čime je prekršila zakon

Premijerka Ana Brnabić uhvaćena je u prevari i debelom sukobu interesa! Kako otkriva Kurir, šefica Vlade je svoj deo vlasništva u firmi „Enerdži end inovejšen“ (Energy & Innovation) prenela na svoju devojku Milicu Đurđić, time prikrila stvarno vlasništvo a nije prijavila u svojoj imovinskoj karti iako je to zakonom zabranjeno!

OTKRIVAMO! PREMIJERKA ZALJUBLJENA U DOKTORKU: Ana Brnabić u vezi sa prelepom plavušom!

foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva

Firma je osnovana 2015, o njenim poslovima se gotovo ništa ne zna, dosad je dva puta menjala adresu, a prihodi su joj znatno skočili u 2016, to jest nakon što je Brnabićka postala ministar u Vladi Srbije. Upravo u to vreme je i Brnabićka, kako se vidi u podacima Agencije za privredne registre (APR), svojih 70 odsto vlasništva nad firmom prenela na Milicu Đurđić, koja je, kako smo juče pisali, njena dugogodišnja emotivna partnerka. Đurđićeva je, inače, prethodno bila direktor u pomenutom preduzeću.

DOKAZ... Ana Brnabić pre ulaska u vladu svoje celokupno vlasništvo (70%) u firmi prenela na devojku Milicu Đurđić , foto: Printscreen APR

Sav novac je tako, dakle, „ostao u kući“, a premijerka je ovakvim potezom na najgrublji način pogazila zakon jer je pokušala da prikrije pravo vlasništvo nad firmom, a nikad je nije ni prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, ocenjuju sagovornici Kurira.

foto: Damir Dervišagić

Ninić: U krug lica povezanih s funkcionerom zakon je eksplicitno svrstao i vanbračne partnere ili lica između kojih postoji određena interesna veza

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjuje prenos upravljačkih prava u privrednom društvu na povezano lice.

- U krug lica povezanih s funkcionerom zakon je eksplicitno svrstao i vanbračne partnere ili lica između kojih postoji određena interesna veza. To znači da Agencija treba da pokrene postupak po službenoj dužnosti i od premijerke uzme eksplicitnu pismenu izjavu o vrsti i prirodi odnosa sa gospođom Đurđić. Ako se ispostavi da postoji odnos međusobne zavisnosti između njih dve, Agencija ima ovlašćenja za preduzimanje mere da takvu radnju sankcioniše - kaže Ninić i dodaje:

- Premijerka svakako ne može svoju odbranu da zasnuje na tezi da porodični zakon ne prepoznaje istopolne bračne i vanbračne zajednice, jer smisao instituta sukoba interesa je tesna uvezanost po bilo kom osnovu. Činjenica je da se ovaj fenomen javlja prvi put u novijoj istoriji Srbije i sigurno je veliki izazov i za Agenciju, koja treba da se odupre pritiscima iz raznih kabineta.

foto: Beta

Šuković: Trebalo bi da se pokrene procedura, zato i postoji agencija

I Danilo Šuković, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, kaže da bi nadležne institucije svakako trebalo da reaguju.

- Ako je prekršila propise, trebalo bi da se pokrene procedura, a između ostalog zato i postoji Agencija za borbu protiv korupcije, čija je to nadležnost. Kada je u pitanju imovina funkcionera, tu sve mora biti transparentno - navodi Šuković.

Agencija za borbu protiv korupcije i Ana Brnabić do zaključenja broja nisu odgovarali na naša pitanja.

Krenulo im od ulaska u vlast

PRIHODI PORASLI TRI PUTA

„Enerdži end inovejšen“ je registrovana za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje. U njenom osnivačkom aktu navodi se da ima pravo da obavlja poslove spoljnotrgovinskog prometa, kao i da pruža usluge u spoljnotrgovinskom prometu u okviru upisane delatnosti. Prema podacima iz finansijskih izveštaja, za pet meseci u 2015. ostvarila je neto dobit od 923.000 dinara. Uspešno poslovanje nastavljeno je i nakon ulaska Brnabićke u vlast, pa je tako u 2016. zarada bila 2,7 miliona dinara.

foto: Kurir

SVE O POZNATIMA

foto: Kurir

MAGAZIN STARS OTKRIVA: Divna htela da se ubije

U današnjem dodatku Stars saznajte sve o teškom životu učesnice rijalitija Divne: zašto je htela da se ubije, kako živi sa hendikepom, kakav je njen odnos sa suprugom Markom i zašto je on na nju potezao oružje.

U ispovesti za Stars, Tina Ivanović otkriva da su joj lekari saopštili da umire od raka, Lepa Lukić iznosi detalje kako je uhvatila muža s ljubavnicom zbog čega se i razvela, a koleginica ubijene pevačice Jelene Marjanović tvrdi da je Zoran Jelenu psihički mučio.

Svake srede, samo u Kuriru, čeka vas poklon magazin Stars koji otkriva skrivene detalje iz života poznatih!

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Privatna arhiva, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track