DERIKOŽA: Maja Gojković opoziciji otela 539.000 dinara
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Šefica Skupštine u elementu

DERIKOŽA: Maja Gojković opoziciji otela 539.000 dinara

Politika -

Zbog ometanja rada parlamenta čelnica tog tela izrekla čak 46 novčanih kazni poslanicima. Vlast kaznila svega dva puta sa po 6.829 dinara

U Skupštini Srbije „neposlušne“ poslanike predsednica Maja Gojković disciplinuje udaranjem po džepu, i to po pravilu one iz redova opozicije! Od konstituisanja ovog saziva 3. juna 2016. do danas izrečeno je čak 46 novčanih kazni od ukupno 553.512 dinara.

Od 22 kažnjena parlamentaraca, čak 20 nije deo vladajuće većine, kojima je odbijeno 539.852,44 dinara, dok su iz vladajuće koalicije sa po 10 odsto od plate, sa 6.829,78 dinara, kažnjena samo dva poslanika.

I time vlast, zloupotrebljavajući položaj predsedavajućeg Skupštine, pokušava da uguši glas neistomišljenika, tvrde opozicionari.

Retko koja sednica prođe bez Gojkovićkinih opomena, a na poslednjoj sednici u sredu sukobi su završeni čak udaljenjem sa sednice i izricanjem kazne od 20 dana lideru DJB Saši Raduloviću. Prethodno je opomene izrekla i poslanicima DS Radoslavu Milojičiću i Aleksandri Jerkov.

foto: Kurir

„Najnemirniji“ su, pokazuju podaci, upravo poslanici DJB, čiji je lider apsolutni rekorder. Zbog devet kazni Raduloviću je dosad odbijeno gotovo 1.000 evra (116.106,20 dinara). Prati ga stranačka koleginica Tatjana Macura, kojoj je jednom prilikom u paketu sa Branislavom Mihajlovićem, takođe iz DJB, i demokratom Balšom Božovićem izrečena kazna od 50 odsto od plate.

- Oni dolaze iz redova vladajuće koalicije, a zadatak im je da prekinu izlaganje svaki put kada opozicija direktno ukazuje na njihove svesne i namerne greške. Kazne i opomene su njihov mehanizam odbrane. Drugačije ne mogu i ne umeju, nažalost. Protiv jasnih argumenata mogu samo silom - tvrdi Macura.

Biljana Bojić

Reagovanja

Boško Obradović, Dveri

GUŠI NAS

Vlast pokušava da uguši glas opozicije i ne može da izdrži ni najmanju opozicionu kritiku. Narodna skupština je ostala jedino mesto gde uopšte možete da vidite i čujete opoziciju, pa i to žele da ukinu. Nemaju odgovore na naša pitanja, ne mogu da nađu ništa loše u našim biografijama i onda im ostaje samo kažnjavanje i gašenje mikrofona.

Miroslav Aleksić, NP

VLAST VREĐA, A NAS KAŽNJAVAJU

Brojevi govore bolje od svakog komentara i potpuno je jasno da postoje različiti aršini za poslanike opozicije i vlasti. Poslanici vlasti mogu da vređaju, omalovažavaju, optužuju i presuđuju svima bez argumenata i dokaza, dok se opozicija kažnjava čak i za argumentovano drugačije mišljenje.

Radoslav Milojičić, DS

BOLI IH ISTINA

Narod Srbije vidi da je cela priča o svetskim rezultatima, velikim uspesima, sjajnom životu, priča za malu decu. Smešne opomene i kazne koje se izriču demokratama samo govore koliko ih boli istina koju iznosimo, ali više od svega govore da ih je strah.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sećate li se ljubičica koje su imale čuvare? Sada su uvenule!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja