RAT U SNS: Svi bi u fotelju gradonačelnika Beograda
Foto: Printscreen

Haos među beogradskim naprednjacima

RAT U SNS: Svi bi u fotelju gradonačelnika Beograda

Politika -

Glavna bitka je između Nikole Selakovića, Gorana Vesića i Irene Vujović, koji i u javnosti figuriraju za najozbiljnije adute u trci za glasove u glavnom gradu

Nagoveštaj da će izbori za grad Beograd poraniti uneo je dodatne trzavice među naprednjake. Kako Kurir saznaje, u beogradskom odboru zavladao je pravi haos jer je lobiranje za pojedine kandidate za gradonačelnika poprimilo osobine najprljavije unutarstranačke kampanje!

foto: Dado Đilas

Naš izvor iz gradskog odbora SNS otkriva da se glavna bitka bije između pristalica i protivnika Nikole Selakovića, Gorana Vesića i Irene Vujović, koji i u javnosti figuriraju za najozbiljnije adute u trci za glasove u glavnom gradu.

- Selaković je poslednjih dana dobio oštru opoziciju unutar stranke, jer su se mnogi u beogradskom odboru oštro suprotstavili tome da on, koji nije iz Beograda, bude naprednjački kandidat za gradonačelnika. Vesić već duže vreme lobira po stranci za sebe i gura se da postane prvi čovek Beograda. Većinsko raspoloženje u stranci mu nikako ne ide u prilog, jer su mu, kao omraženom dosovcu, šanse minimalne. Međutim, on ne odustaje i rešio je da sad umanji šanse i Ireni Vujović, pa u poslednje vreme potkopava njenu kandidaturu - ispričao nam je jedan od beogradskih naprednjaka.

Ćute ko zaliveni

Naša saznanja niko nije hteo zvanično da komentariše, ali nezvanično je više naprednjaka potvrdilo naša saznanja.

Politikolog Boban Stojanović smatra da SNS neće rizikovati, pa će, umesto na kandidatu za gradonačelnika, kampanju za Beograd bazirati na svom lideru Aleksandru Vučiću, što je dosad bila dobitna kombinacija.

- Vučić je jedini kohezivni faktor u SNS, pa im nije ni potreban kandidat. Jasno je da se četiri godine nije ništa radilo u Beogradu, ali po onome što vidimo na ulicama, u kampanji će se dičiti šminkanjem grada i onim što je urađeno neposredno uoči izbora - ocenjuje naš sagovornik.

Kada je reč o kandidatima za koje se spekuliše da bi mogli biti adut SNS za fotelju prvog čoveka prestonice, Stojanović kaže da bi naprednjaci ućarili jedino od Nikole Selakovića, koga je Vučić doveo u Predsedništvo za generalnog sekretara.

Loš imidž

- Selaković nema iza sebe nikakve afere i ima čistu diplomu, što ga čini pristojnim kandidatom koji uživa veliko poverenje Vučića. S druge strane, aktuelni gradski menadžer Goran Vesić nema nikakve šanse da bude kandidat, što ne znači da neće postati gradonačelnik posle izbora. Ne postoji osoba sa negativnijim imidžom u Srbiji i niko ne bi rizikovao da ga ističe kao kandidata pre izbora - objašnjava Stojanović.

Podsetimo, redovni gradski izbori trebalo bi da se održe marta sledeće godine, ali su se pojavile medijske spekulacije da bi vanredni izbori mogli da se održe trećeg ili desetog decembra.

foto: Dragan Kadić

Cirkus Beograd u septembru kao da je decembar

OKITILI GRAD SEDAM DANA NAKON ZAVRŠETKA LETA!

Samo sedam dana nakon što se završilo leto, gradska vlast s gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim na čelu odlučila je da postavi novogodišnju rasvetu u centru prestonice. Tako su poslednjeg dana septembra duž Knez Mihailove ulice zasijale novogodišnje svetiljke, što je brojne prolaznike šokiralo. U čudu su se našli i političari, pa je lider DS Dragan Šutanovac poručio: „Dokon gradonačelnik grad kiti“, dok je poslanik Đorđe Vukadinović na Tviteru napisao: „Moguće da me je pregazilo novo vreme. Ali zar nije ipak malčice čudno da nam pre stigne novogodišnja rasveta nego centralno grejanje.“ Poverenik Rodoljub Šabić, uz fotografiju koju je napravio, napisao je: „Prilazim, gledam... stvarno postavili novogodišnju rasvetu. A ispod nje, rascvetalo cveće. A prošle sedmice još bilo leto! A budan sam.“ SDS Borisa Tadića otišao je čak korak dalje, pa je povodom okićenog grada napravio i čestitku:

- Srećna Nova godina i novogodišnji praznici gradonačelniku Siniši Malom! Vi nas godinama odmah po povratku s mora obradujete novogodišnjom rasvetom. Septembar 2017.

foto: Dado Đilas

Dušan Teodorović

Opozicija da se udruži

Akademik Dušan Tedorović pozvao je opozicione stranke i pokrete građanskog demokratskog društva da na predstojećim beogradskim izborima nastupe u jednoj koloni.

- Ne znam ko su sada sve kandidati, ali moj glas je glas za ujedinjenu opoziciju, koja bi mogla da se zove „Beograd je svet“ ili „Odbranimo Beograd“. Mi moramo da se udružimo i da na svaki način sklonimo režim Aleksandra Vučića sa vlasti u Beogradu - izjavio je Teodorović za RSE.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Printscreen, Dado Đilas, Dragan Kadić, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track