DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ ZA KURIR O SUKOBIMA U BARSELONI: Snažnom represijom samo će gurnuti većinu Katalonaca ka opredeljenju za secesiju!
Foto: EPA/Dragana Udovičić

Slike nasilja uoči referenduma o nezavisnosti šokirale svet

DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ ZA KURIR O SUKOBIMA U BARSELONI: Snažnom represijom samo će gurnuti većinu Katalonaca ka opredeljenju za secesiju!

Politika -

U Kataloniji se danas održava referendum o nezavisnosti, uz brojne incidente i sukobe građana i policije koji su obišli svet, a politički analitičar Dragomir Anđelković, uz razumevanje prema odbrani suvereniteta jedne zemlje, za Kurir ipak ističe da je u interesu Madrida da bude popustljiviji.

foto: Beta

"Ja imam razumevanja prema španskoj vlasti koja brani suverenitet svoje zemlje, pogotovo što je Španija zemlja koja nije priznala Kosovo. Ali s druge strane, mislim da je i u interesu Madrida da bude što popustljiviji, jer će snažnom represijom samo gurnuti veći broj Katalonaca ka opredeljenju za secesiju. Možda je racionalnije bilo ignorisati referendum nego ga suzbijati silom. Ovako je otvorena Pandorina kutija i vrlo je nepredvidivo šta će na kraju izaći iz svega ovoga, ali sam siguran da će tenzije dugo trajati", podvlači Anđelković.

foto: Reuters

On se osvrnuo i na prethodno izjašnjavanje Katalonaca o nezavisnosti, organizovano 2014. godine, podvukavši pritom da je to bila tek priprema za pravi referendum.

foto: AP

"To je bio internet referendum, nije bio klasičan. Ono je bila priprema za referendum, gde je glasalo negde oko 2.200.000 ljudi, a ogromna većina, oko 80 odsto, opredelila se za nezavisnost. Ali Katalonija ipak ima 7 i po miliona stanovnika, ovo je prvi put klasičan referendum. Verovatno španska vlast pretpostavlja da bi se većina izjasnila za nezavisnost, pa zato i ne želi da daje tu vrstu legitimiteta vlastima u Barseloni, pa je reagovala vrlo žustro, a plašim se da takve reakcije samo dolivaju ulje na vatru. Ipak je to suverena država koja ima pravo da i tako postupi, mada ja mislim da nije dobro tako postupiti", zaključio je Anđelković.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Dragana Udovičić, EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Katalonija kao tempirana bomba! Krv na ulicama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track