DAČIĆ PROBNI BALON VLASTI: Zašto šef SPS pominje nove izbore!
Foto: EPA

VAGA

DAČIĆ PROBNI BALON VLASTI: Zašto šef SPS pominje nove izbore!

Politika -

Režim je svestan da izbore u Beogradu ne može da dobije bez pratećeg referenduma ili vanrednog republičkog izlaska na birališta, kaže Dušan Janjić

Najava lidera SPS i šefa diplomatije Ivice Dačića da bi uz beogradske mogli da budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori služi za ispitivanje terena. Iako se sve češće spominje mogućnost da bi građani uskoro mogli da glasaju i za novi sastav Skupštine, analitičari ocenjuju da su to probni baloni.

Analitičar Dušan Janjić kaže da bi vlast, međutim, bila sigurna u pobedu u Beogradu samo ukoliko bi uz te izbore išli i republički.

- Apsolutno je jasno da se Beograd teško može dobiti ako ne bude nešto prateće, bilo referendum, bilo izbori. Očigledno još nije jasno šta će lider SNS Aleksandar Vučić odlučiti i da još nije prelomio, pa se Dačić prilagođava toj situaciji jer mora da se predstavi kao vođa stranke, a SPS je zapravo već postao prilepak SNS - kaže Janjić.

S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković smatra da je dosad bilo isuviše parlamentarnih izbora da bi građani ponovo izlazili na birališta, te da je za to potreban baš dobar razlog.

- A zašto ih Dačić sada najavljuje, da li je to sada ispitivanje javnog mnjenja, pritisak na opoziciju ili nešto drugo, videćemo. Zasad se teško može objasniti njegov postupak jer ne verujem da to čak odgovara i SPS i SNS. Ne verujem da im je u interesu da povećaju udeo opozicije u parlamentu - navodi Anđelković.

foto: Media Centar

Podsetimo, Dačić je i juče kazao da je SPS uvek spreman za vanredne izbore, ali se, za razliku od prethodnih dana, ogradio kazavši da možda nisu potrebni u ovom trenutku.

- Mi smo spremni za izbore kad god da budu, ali u ovom trenutku ne vidim razlog za tako nešto. Između SPS i SNS nema više političkih problema, da li da idemo na jednu listu ili ne. Ostaje samo pitanje šta nam više donosi, a to je pitanje istraživača javnog mnjenja. Mi o tome nismo razgovarali - naveo je Dačić.

On je dodao da odluka o nastupu na izborima samostalno ili u koaliciji zavisi od toga „šta više glasova donosi u zbiru“:

- To će odlučiti da li ćemo sa SNS ili ne.

REAGOVANJA

Tamara Tripić, DS

SPREMNI SMO

U pogledu spremnosti DS i za eventualne parlamentarne izbore, jasno je da ih mi uvek dočekujemo spremni. Ali verujemo da je građanima potrebna izvesnost u političkom životu koju ova vlast uporno izbegava jer bi tada na dnevni red došli njihovi rezultati.

Vjerica Radeta, SRS

VUČIĆ SE PITA, A NE DAČIĆ

Datum vanrednih izbora uvek određuje vlast, u ovom slučaju Vučić, i potpuno je nevažno da li se Dačić slaže s tim. Što se tiče SRS, mi smo uvek spremni za izbore i mogu da ih raspišu kad god hoće.

Sanda Rašković Ivić, narodna poslanica

DAČIĆ KURAŽI SEBE

Dačić sam sebe kuraži. A Vučić bi parlamentarnim izborima dobio krovnu kampanju za Beograd, gde naprednjaci baš ne briljiraju.

Konstantin Samofalov, SDS

POSTALO GUSTO

Novi parlamentarni izbori ne bi bili ništa novo, izbori su održavani od početka mandata skoro svake godine. Sada očigledno postaje gusto, pa u SNS razmišljaju da ih organizuju svakih šest meseci.

Borko Stefanović, LS

VLAST U STALNOJ KAMPANJI

Ova vlast je u stalnoj kampanji. A Dačić se nada da ponovo bude u džepu SNS na tim izborima. Parlamentarni izbori su izlišan trik režima, koji bi jedino ojačao opozicioni front i naterao opoziciju na jedinstvenu listu. Tu bi im bio početak kraja.

Kurir / B. Karović - S. Đurić

Foto: EPA, Media Centar

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Haos u Las Vegasu! Penzioner ubio preko pedeset ljudi?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track