ZAŠTO SE POMERA GLASANJE: Razrovan Beograd odlaže gradske izbore
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

KALKULACIJA

ZAŠTO SE POMERA GLASANJE: Razrovan Beograd odlaže gradske izbore

Politika -

Mada se naprednjaci zalažu da izbori u prestonici budu u decembru, izvesno je da će biti pomereni do marta, pošto radovi, koji izazivaju revolt građana, neće biti završeni do kraja godine, ocenjuju analitičari

Iako se predsednik beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović založio da izbori u prestonici budu u decembru, izvesno je da će biti održani u martu, u redovnom terminu, i to, prema nekim najavama - 11. marta.

Vrh SNS je to iskoristio kao svojevrstan manevar da bi video reakciju i otkrio karte opozicije, ali i zbog brojnih radova, što je trebalo da bude izborni adut naprednjaka, koji ne mogu da se završe do decembra, ocenjuju analitičari.

- Vlast neprekidno pušta probne balone o izborima, datumima njihovog održavanja, koji služe za zamajavanje javnosti i zbunjivanje opozicije, a sada s posebnim akcentom na Dragana Đilasa. Žele njega da isteraju na čistac, da otkriju da li će se vratiti u politiku i kandidovati za gradonačelnika - komentariše urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović i ističe da je faktor „radovi“ odložio beogradske izbore za proleće:

- Deo radova neće biti završen do decembra. U Beogradu je sad potpuni haos, gužve, ljudi su revoltirani, nervozni. Izvesniji su u martu jer će do tada ljudima da im izbledi sećanje na saobraćajne kolapse, a držaće ih efekat najavljenih povećanja plata i penzija.

I politikolog Boban Stojanović ocenjuje da je prelomljeno da izbori ipak budu u martu jer se sa završetkom radova kasni.

- To mora da bude tempirano pred izbore, jer su ti radovi vrsta šminkanja Beograda kako bi vlast imala teme za promociju. Istovremeno, potrebno je i vreme da građani zaborave na sva mrcvarenja i maltretiranja zbog gužvi - kaže on i ne isključuje se mogućnost, zbog silnih trzavica u Vladi i neslaganja među ministrima, da s beogradskim u martu budu održani i vanredni parlamentarni izbori.

- Novi parlament i vlada bi u tom slučaju spojili mandat s predsednikom, pa bi naredni objedinjeni izbori mogli biti održani 2020. Time bi beogradski izbori postali drugorazredni, opozicija bi morala da se usredsredi na celu Srbiju, a za to nemaju ni novac ni infrastrukturu.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da se Vlada ne plaši vanrednih parlamentarnih izbora.

Reagovanja

Milutin Mrkonjić, SPS

SPS NA IZBORE SAMOSTALNO

SPS treba da samostalno izađe na beogradske izbore i ponudi svog kandidata za gradonačelnika, a kasnije može da razgovara o koalicijama. Izbori su „sportska disciplina“ i svaka partija treba da ima svoju listu, svoje kandidate. SPS ima svoje kandidate.

Balša Božović, DS

OPRAVDAN STRAH

Najnovije tvrdnje o martu kao mogućoj opciji održavanja izbora govore o jasnoj svesti SNS da ništa nije urađeno u Beogradu u prethodnom periodu i da im gola propaganda ostaje jedina opcija. Njihov strah je opravdan, jer vrlo dobro znaju šta govore istraživanja.

Dijana Vukomanović, poslanik

BILDOVANJE I MOBILIZACIJA

Licitiranje s datumom izbora je pokazatelj lošeg rejtinga SNS u glavnim gradu Srbije i nameravaju da ga nabilduju na paralelnim vanrednim parlamentarnim izborima. SNS nije za tri godine uspeo da formira jak beogradski tim ni lidera naprednjaka koji bi mogao da izdejstvuje pobedu u Beogradu.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Jelena Marjanović znala da će biti ubijena?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track