AMBASADOR TANASKOVIĆ: U Unesku nema zahteva Prištine
Foto: Fonet

Kosovo nije na dnevnom redu sastanka Izvršnog saveta

AMBASADOR TANASKOVIĆ: U Unesku nema zahteva Prištine

Politika -

BEOGRAD - Kosovo nije na dnevnom redu sastanka Izvršnog saveta Uneska koji počinje danas a na kome se utvrđuje dnevni red za Generalnu konferenciju koja će biti održana u novembru.

"Ova tema zasad nije uvršćena za sastanak, potvrdio je ambasador Srbije pri Unesku, Darko Tanasković.

foto: AP

Ukoliko bi Priština, eventualno, želela da postane članica Uneska, njene vlasti bi najpre morale da podnesu zahtev, a da bi on bio razmatran treba da bude stavljen na dnevni red, pišu Novosti.

Današnji sastanak je ključni da srpske svetinje u južnoj pokrajini preko eventualnog prijema Prištine u ovu organizaciju UN ne bi pale u ruke prištinskih vlasti.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Mogućnost za sledeći pokušaj Kosovo će imati tek za dve godine.

Ambasador Tanasković kaže da naša delegacija situaciju drži pod kontrolom, ali da istovremeno ništa ne prepušta slučaju i da će biti u pripravnosti do poslednjeg trenutka.

Šta bi značilo članstvo Kosova u Unesku

Nacionalni kooordinator za saradnju sa tom organizacijom Vladimir Džamić kaže da je neophodna neprestana diplomatska aktivnost po pitanju prijema Kosova u Unesko. On je za RTS rekao i da bi "članstvo Kosova" u tu organizaciju značilo da srednjovekovni spomenici u južnoj pokrajini i prirodno dobro Šarplanina postanu dobro vlasti u Prištini.

"Srednjovekovni spomenici na Kosovu, koji su upisani 2006. godine i koje je Srbija upisala na listu svetske baštine, formalno za Unesko oni bi postali ’dobro Kosova’". Takođe, još jedno dobro koje se nalazi na preliminarnoj listi od 2002. godina, koje je nominovala Srbija - Šarplanina nalazila bi se se na listi Kosova", rekao je Džamić.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Fonet/Nenad Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track