Hrvatska štampa: Odlaže se poseta Vučića Zagrebu?
Foto: Dragan Kadić

Možda dogodine

Hrvatska štampa: Odlaže se poseta Vučića Zagrebu?

Politika -

BEOGRAD - Zvanična poseta predsednika Srbije Hrvatskoj verovatno se neće dogoditi do kraja ove godine, piše Večernji list.

Kako taj list navodi, zvanična poseta Vučića Zagrebu, koja se očekivala tokom jeseni, je odložena, a do kada još nije poznato.

"Sada je već izvesno da do uzvratne posete srpskog predsednika hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović neće doći do kraja ove godine. Prema prethodnim najavama, Vučić je Pantovčak trebalo da poseti u novembru, najkasnije u decembru ove godine".

Na Pantovčaku, kako piše list, potvrđuju da je došlo do pomaka termina te da su kabineti hrvatske predsednice i predsednika Srbije u kontaktu. "S obzirom na sveobuhvatne okolnosti od kojih zavisi i datum posete, on još nije utvrđen", kažu na Pantovčaku, prenosi Večernji list.

Vučić smatra da nije dobar trenutak za posetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće Zagreb kada razgovore između njega i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović omoguće mirnije okolnosti i drugačija politička atmosfera, javlja Tanjug. Time su praktično potvrđene informacije srpskih i hrvatskih medija o odlaganju posete, za koju se spekulisalo da će biti realizovana u novemrbu, a najkasnije do kraja godine. "Predsednik Vučić smatra, a čini mu se da je i predsednica Grabar Kitarović saglasna s tim, da je bolje da do posete dođe onda kada bude moglo da se razgovara mirno i u drugačijoj atmosferi", rečeno je u izvorima bliskim srpskom predsedniku. Datum posete, inače, nije bio ni utvrđen, niti potvrđen. Taj list objašnja da se "sveobuhvatne okolnosti odnose na nova dnevnopolitička zaoštravanja na relaciji Zagreb - Beograd.

List navodi da je podizanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću, "već zamrznuo poziv Vučiću", jer Hrvatska i Srbija o tome imaju suprotan stav.

List takođe ocenjuje da je "ulje na vatru" usred Hrvatske dolio ministar odbrane Aleksandar Vulin navodeći da je rat devedesetih bio građanski, što zvanični Zagreb ocenjuje kao "velikosrpsku kampanju", i kako se tvrdi, vodi zaoštravanju odnosa, a ne smirivanju.

Politički dijalog između Zagreba i Beograda u takvoj situaciji između Zagreba i Beograda mora biti zamrznut, ocenjuje se u tekstu i dodaje da optužbe dolaze i od ministra Ivice Dačića, koji je rekao da "zvaničnici Hrvatske veličaju ustaštvo, potiču antisrpsku histeriju i krše ljudska prava".

Večernji napominje da se do nedavno smatralo da su sazreli uslovi da dođe do uzvrate posete Vučića predsednici Grabar-Kitarović, podsećajući da se ona u intervjuima i istupima o Vučiću izražavala pozitivno i da je u njemu pronašla odgovarajućeg partnera s kojim će pokrenuti proces odleđivanja međudržavnih odnosa. Pored toga, uzajamno su prisustvovali i svečanim predsedničkim inauguracijama u Zagrebu i Beogradu.

Večernji dodaje i da je Vučić slao pozitivne signale i javno govorio kako je oduševljen time što će mu stići dugo očekivani poziv da poseti Zagreb.

Uzvratna poseta Vučića hrvatskoj predsednici dugo je planirana, ali je, kako navodi Večernji, zaoštravanje političkih odnosa otežavalo i dogovore oko te posete.

Pre "aktuelnog dnevnopolitičkog konflikta", predsednica je već bila Vučiću poslala poruku kako njegova poseta Zagrebu ne može biti protokolarna, nego sadržajna, podseća Večernji.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernji list/Foto: Beta/Slobodan Miljević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track