SRAMNA IZJAVA CRNOGORSKOG TUŽIOCA: Optužio Srbiju za atentat na Mila!
Foto: Profimedia, AP

SKANDAL

SRAMNA IZJAVA CRNOGORSKOG TUŽIOCA: Optužio Srbiju za atentat na Mila!

Politika -

Milivoje Katnić rekao da je Srbija 16. oktobra 2016. ruskim obaveštajcima dozvolila da na Zlatiboru pripremaju napad na Crnu Goru i atentat na Đukanovića

Specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić optužio je juče Srbiju da je na dan izbora 16. oktobra prošle godine jedinicama obaveštajne službe GRU iz Rusije dozvolila da na Zlatiboru pripremaju napad na Crnu Goru i likvidaciju Mila Đukanovića!

To je juče izjavio Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene (PZP) i član Predsedništva Demokratskog fronta (DF).

foto: Profimedia

Sramota

On ističe da se ovakva teška optužba glavnog specijalnog tužioca smatra optužbom države Crne Gore i zahteva hitno reagovanje države Srbije i države Rusije. Pred kraj jučerašnjeg suđenja za „državni udar“ u Višem sudu u Podgorici specijalni državni tužilac Milivoje Katnić naglasio je da 16. oktobra 2016. nije uhapšena grupa Kozaka, da nije uhapšen Predrag Bogićević, kao i grupa iz GRU, koja se nalazila na Zlatiboru, te da će u daljem postupku objasniti zašto nisu uhapšeni.

Nebojša Medojević, lider PZP i član Predsedništva DF, kaže da je ono što je Katnić rekao dosad najteža optužba od strane države Crne Gore na račun države Srbije i države Rusije, jer ih je tužilac optužio za učestvovanje u agresiji na suverenu državu Crnu Goru.

- Pozivam premijera Duška Markovića i predsednika Filipa Vujanovića da se odmah odrede prema ovoj javno izrečenoj optužbi koju je izneo Katnić. Optužiti Srbiju da je na svojoj teritoriji omogućila dolazak i delovanje specijalne jedinice vojne obaveštajne službe Rusije GRU, koja se na Zlatiboru pripremala da napadne Crnu Goru, izvede državni udar i likvidira premijera (Mila Đukanovića, prim. aut.) najozbiljnija je moguća optužba i ukoliko se ispostavi tačnom, neophodno je da se Vlada hitno izjasni o kontramerama protiv Srbije - naveo je Medojević.

Da li je sposoban

Lider PZP je dodao da ukoliko se ispostavi da je tužilac Katnić iznosio neistine, što mu je, kako navodi, već viđeni manir, ovakva gruba neistina mora dovesti do pitanja njegove odgovornosti i otvoriti odavno prisutno pitanje o njegovoj sposobnosti da obavlja ovako značajnu državnu funkciju.

U Podgorici se sudi grupi od 14 državljana Crne Gore, Srbije i Rusije optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra prošle godine. Oni su optuženih da su planirali ili bili deo organizacije koja je na dan parlamentarnih izbora u oktobru planirala terorističke napade sa ciljem nasilne smene vlasti i sprečavanja Crne Gore da uđe u NATO.

foto: Fonet

Detalji optužnice

KOME SE SUDI

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužena su i tri crnogorska državljanina - lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač Fronta, dok se postupak protiv prevodioca te opozicione grupacije Ananija Nikića vodi posebno.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Profimedia, Fonet, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track