Najnovije vesti

JANKOVIĆ I JEREMIĆ SLOŽNI: Ovo su 5 uslova za slobodne izbore koje zahtevamo od vlasti!
Foto: Dado Đilas

Opozicija saglasna

JANKOVIĆ I JEREMIĆ SLOŽNI: Ovo su 5 uslova za slobodne izbore koje zahtevamo od vlasti!

Politika

BEOGRAD – Pravni tim Pokreta slobodnih građana i Inicijativni odbor Narodne stranke zatražili su da vlast ispuni pet konkretnih uslova, koji uključuju ravnopravnu medijsku zastupljenost, uređenje biračkih spiskova i praćenje izbora od strane OEBS-a, što bi vodilo ka slobodnim i fer izborima, saopšteno je iz tih političkih organizacija.

"Zahtevamo da birački spisak bude uređen, kao i da građani mogu da ostvaruju biračko pravo na teritoriji lokalne jedinice na kojoj imaju prebivalište najmanje šest meseci. Time bi se sprečila zloupotreba biračkog prava fiktivnim prijavljivanjem prebivališta“, navodi se u saopštenju.

Pravni tim PSG i IO NS takođe traže i da im se omogući uvid u birački spisak do šest meseci pre raspisivanja izbora, preko ovlašćenih lica.

Jedan od zahteva je i da se oformi zakonit sastav Gradske izborne komisije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, koji propisuje da nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine članova u njenom stalnom sastavu.

Takođe, ove dve političke organizacije ističu i značaj jednakog tretmana vladajuće koalicije i opozicije u medijima.

"Zahtevamo da se dosledno i nepristrasno sprovode Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima, kao i Zakon o medijskim javnim servisima. Tražimo da Regulatorna agencija za elektronske medije (REM) vrši svoju nadzornu funkciju u skladu sa zakonom i da se stara o ravnopravnom tretmanu političkih aktera u izbornoj kampanji“, dodaje se u saopštenju.

U vezi sa tim IO NS i Pravni tim PSG zahtevaju da se eliminiše prednost u medijskom predstavljanju za izborne takmace koji su istovremeno nosioci javnih funkcija, kao i da se zabrani izveštavanje o njihovim službenim aktivnostima dve nedelje uoči kraja izborne kampanje.

Jedan od problema u izbornoj trci predstavlja i korišćenje državnih i javnih resursa od strane vlasti, pa se traži i stroga zabrana tih resursa u svrhu izborne promocije vladajuće koalicje.

"Tražimo od vladajućih stranaka da pozove i omogući praćenje izbora domaćim i međunarodnim posmatrača, uključujući misiju OEBS-a u punom kapacitetu“, dodaje se u saopštenju.

IO NS i Pravni tim PSG ističu da je lista otvorena za sve opozicione aktere, jer je pitanje izbornih uslova pitanje za celu opoziciju.

"Zahtevi su u skladu sa osnovnim civilizacijskim i pravnim standardima, kao i sa preporukama OEBS-a i očekujemo da ih režim u potpunosti ispuni“, zaključuje se u saopštenju.

 

 

(Kurir.rs/Foto: Dado Đilas)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Putin i Tramp šalju izaslanike u Beograd na istorijski sastanak!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...