DAČIĆ SA ŠEFOVIMA DIPLOMATIJE ŠVEDSKE I FINSKE: Voleo bih da i naš život bude tako dosadan kao što je to verovatno u njihovim zemljama
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

DAČIĆ SA ŠEFOVIMA DIPLOMATIJE ŠVEDSKE I FINSKE: Voleo bih da i naš život bude tako dosadan kao što je to verovatno u njihovim zemljama

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas Švedskoj i Finskoj zbog podrške Srbiji na evropskom putu, navodeći da te zemlje podržavaju politiku proširenja.

Dačić je u Vladi Srbije, posle razgovora sa ministrima spoljnih poslova Švedske i Finske Margot Valstrom i Timom Soinijem, rekao novinarima da je bilo reči o situaciji u regionu, unapređenju ekonomske saradnje i sveukupnih odnosa.

"Oni su u zajedničkoj poseti Srbiji i regionu što je možda za nas malo čudno jer pokazuje da susedne zemlje mogu da budu i u dobrim odnosima što nije baš čest slučaj, barem u našem regionu", rekao je Dačić.

Sa ministrima Švedske i Finske dogovoreno je unapređenje odnosa, rekao je Dačić i istakao da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao sa svim specifičnosti regiona i naporima koje Srbija ulaže u mir i stabilnost.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Nadam se da se neće previše unervoziti slušajući naše priče u regionu. Voleo bih da i naš život bude tako dosadan, da nema problema, kao što je to verovatno u njihovim zemljama. Mi nažalost nemamo dosadnu istoriju, ali što je više učinimo dosadnijom biće nam bolje", rekao je Dačić.

On je ministrima predstavio prioritete Srbije, među kojima su članstvo u EU, regionalna stabilnost, mir i dodao da bi želeo da neke teme koje su aktuelne budu ad akta, poput migranata i terorizma.

Dačić je ponovio da će Srbija davati svoj doprinos kroz humano tretiranje migranata, a prošlo ih je, kaže, više od milion.

Valstrom i Soini s Vučićem o saradnji, integracijama... Srbija ostvaruje dobre ekonomske rezultate i pokazuje neophodnu stabilnost, istakli su danas na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ministri spoljnih poslova Švedske i Finske Margot Valstrom i Tim Soini, izrazivši nadu da će doći do povećanja švedskih i finskih investicija u našoj zemlji.

Predsednik Vučić je konstatovao da Srbija ima dobre političke odnose sa obe zemlje, što stvara dobru osnovu za povećanje ekonomske saradnje, posebno za porast investicija iz Švedske i Finske, navodeći primer nedavnog otvaranja robne kuće Ikea u Beogradu. Oni su razgovarali o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, kao i o evropskim integracijama. Vučić je sa šefovima švedske i finske diplomatije razgovarao i o situaciji na Zapadnom Balkanu, ističući da je Srbija opredeljena da daje pun doprinos regionalnoj stabilnosti. Predsednik Vučić zahvalio je ministrima Valstrom i Soiniju na podršci Švedske i Finske evropskom putu Srbije.

Navodeći da je Švedska vodeća zemlja kada je reč o bespovratnoj pomoći Srbiji, Dačić je izneo podatak da smo dobili više od 250 miliona evra za razne namene.

On je naveo da je spoljnotrgovinska razmena sa Švedskom nešto veća od 200 miliona evra, a sa Finskom oko 100 miliona evra i istakao da se može raditi na tome da se ona poveća.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jelena ubijena dan ranije, ali ne na nasipu! Novi svedok ruši Zoranovu priču!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track