TRIBUNAL DAJE ŠEŠELJU PRAVNOG ZASTUPNIKA: Ali neće moći da priča u njegovo ime
Foto: Marina Lopičić

sud u hagu

TRIBUNAL DAJE ŠEŠELJU PRAVNOG ZASTUPNIKA: Ali neće moći da priča u njegovo ime

Politika -

Za predstojeću raspravu o žalbi Tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu koju mu je Tribunal izrekao prošle godine, Haški sud će Vojislavu Šešelju postaviti pravnog zastupnika. Kako je saopšteno iz Haškog suda, uloga Šešeljevog postavljenog pravnog zastupnika biće ograničena isključivo na zaštitu proceduralnih prava optuženog tokom rasprave.

Taj zastupnik neće moći da ulazi u srž predmeta, odnosno da “u Šešeljevo ime odgovara na suštinu žalbe Tužilaštva”, prenosi RSE pisanje BIRN-Justice Report.

Šešeljevog postavljenog zastupnika naknadno će imenovati Sekretarijat Suda u Hagu. Šešelj nije zvanično odgovorio na poziv Suda da se izjasni da li će prisustvovati raspravi o žalbi. Nakon što ga je Sud pustio na privremenu slobodu, lider Srpske radikalne stranke je, međutim, više puta izjavio da se u Hag neće više dobrovoljno vratiti.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track