DOKAZANO DA JE ČEDA TAJNO POSEĆIVAO ŠIPTARA I KUMA U ZATVORU: Viđao se sa zemuncima pre ubistva Đinđića
Foto: Dado Đilas

Crno na belo

DOKAZANO DA JE ČEDA TAJNO POSEĆIVAO ŠIPTARA I KUMA U ZATVORU: Viđao se sa zemuncima pre ubistva Đinđića

Politika -

Jovanović je Spasojevića i Lukovića obišao najmanje 11 puta, a tri puta je njihovim razgovorima prisustvovao i Legija, piše u dokumentu UBPOK

Lider LDP Čedomir Jovanović posećivao je šefove „zemunskog klana“ Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma u Okružnom zatvoru u Beogradu i u tim posetama tokom 2001. društvo mu je u nekoliko navrata pravio tadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija, dokazuje službena beleška UBPOK od 22. aprila 2003, u koju je Kurir imao uvid.

U ovom dokumentu se navode izjave zatvorskih stražara, koje potvrđuju Jovanovićeve posete vođama kriminalnog klana, kao i podaci iz dnevnih izveštaja koji utvrđuju da „postoje nalozi tadašnjeg upravnika Dragiše Blanuše (bio upravnik Okružnog zatvora od 9. februara do 17. jula 2001) upućeni vođama smena, od kojih je traženo privođenje određenih pritvorenih lica na razgovore“. Dokument informiše o posetama od juna do septembra 2001.

Jovanović, naveden u belešci kao poslanik, posetio je dvojicu „zemunaca“ najmanje 11 puta, a tri puta je njegovim razgovorima sa Spasojevićem i Lukovićem prisustvovao i Legija, kasnije osuđeni i za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Podaci iz beleške pokazuju da su se ove posete organizovale uglavnom tokom večeri i noću, i to tako što bi stražari po nalogu upravnika zatvora dovodili pritvorenike u njegovu kancelariju, gde ih je čekao Jovanović, sam ili u društvu Legije.

- Dana 12. juna 2001. oko 22 časa privođen je na raport kod upravnika pritvorenik Spasojević Dušan. Ovom raportu-razgovoru prisustvovao je tadašnji poslanik Čedomir Jovanović i tadašnji komandant JSO Milorad Luković Legija - opisuje se u belešci samo jedna od brojnih poseta.

Jednom prilikom, baš na Spasojevićev 33. rođendan, zavedeno je da je lider LDP u posetu poveo i suprugu i ćerku ovog „zemunca“.

- Dana 15. jula 2001. oko 20 časova priveden je na raport kod upravnika pritvorenik Spasojević Dušan. Raportu-razgovoru prisustvovali su: tadašnji poslanik Čedomir Jovanović i supruga i ćerka pritvorenika Spasojević Dušana - navodi se u ovom dokumentu. U kasnijim prisećanjima na ove događaje Tanja Spasojević, Šiptarova udovica, otkrila je da su tada uspeli da unesu i rođendansku tortu u zatvor.

Čedomir Jovanović juče nije odgovarao na naše poruke da objasni navode iz službene beleške UBPOK koja opisuje njegove posete Okružnom zatvoru tokom 2001. Spasojević i Luković ubijeni su 27. marta 2003. u obračunu s pripadnicima SAJ.

- O tom slučaju sve je rečeno previše puta, čak je vođen i postupak kojim je utvrđeno da su pojedini zatvorski čuvari lagali. Tužilaštvo je nakon toga, 2005. odustalo od gonjenja - rekao je za Kurir Čedomir Jovanović.

Ekipa Kurira

Pirat s Jadrana Ilegalno dao plovilo ekipi svetskog hita „Mama mija“

Zaplenili mu jahtu u Hrvatskoj

Vlasti Hrvatske zaplenili su kod ostrva Vis jahtu Čedomira Jovanovića pod sumnjom da je nezakonito iznajmljena, objavili su hrvatski mediji. Kako piše portal 24 sata, viška lučka kapetanija primila je dojavu da je brod korišćen nezakonito, pa ga inspektori istražuju jer sumnjaju na „crni čarter“, to jest ilegalni najam brodova. Zanimljivo je da su u tom trenutku Čedinom jahtom krstarile holivudske filmadžije koje snimaju nastavak svetskog hita „Mama mija“.

- Pre nekoliko dana plovilu koje se nalazi pod inspekcijskim nadzorom Lučke kapetanije zabranjena je plovidba. Vlasništvo broda, kako saznajemo, povezuje se s bivšim potpredsednikom vlade Srbije Čedomirom Jovanovićem, koji se svojevremeno okitio titulom najzgodnijeg srpskog političara - objavio je ovaj portal.

Lider LDP se, kako navode hrvatski novinari, iznenadio njihovim pitanjem o ovom događaju.

- Zamolili su me da snime neku scenu, zbog čega su, rekli su mi, postavili kameru na moje plovilo. Međutim, o istrazi ne znam ništa - izjavio je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track