ČEDA UHVAĆEN U PREVARI! SAKRIO LUKSUZNI GLISER! Nije prijavio plovilo u imovinskoj karti!
Foto: Shutterstock, Dado Đilas

JOVANOVIĆ GRUBO KRŠI ZAKON

ČEDA UHVAĆEN U PREVARI! SAKRIO LUKSUZNI GLISER! Nije prijavio plovilo u imovinskoj karti!

Politika -

Lider LDP Čedomir Jovanović, iako poznat po luksuznom stilu života, na papiru je praktično siromah.

Živi, sudeći prema zvaničnoj imovinskoj karti objavljenoj na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, skromno, od poslaničke plate od oko 1.000 evra, ima motor i nešto oranica, koje je dobio u nasledstvo. Nema automobil, čak ni štek u bankama. Istina je ipak drugačija!

Zametnuo trag

Šef liberala nije baš bez cvonjka, pošto izgleda posluje u inostranstvu, gde ima firmu i jahtu koje nije prijavio Agenciji. Za Jovanovićevo bogatstvo saznalo se kada su hrvatski mediji objavili da su tamošnje vlasti zaplenile kod ostrva Vis jahtu pod sumnjom da je nezakonito iznajmljena.

- Pre nekoliko dana plovilu koje se nalazi pod inspekcijskim nadzorom lučke kapetanije zabranjena je plovidba. Reč je o luksuznom gumenjaku koji se nalazi u vlasništvu inostrane kompanije, te plovi pod zastavom jedne od ostrvskih zemalja. Vlasništvo luksuznog broda, kako saznajemo, povezuje se s bivšim potpredsednikom Vlade Srbije Čedomirom Jovanovićem, koji se svojevremeno okitio titulom najzgodnijeg srpskog političara - objavio je portal 24 sata.

Viška lučka kapetanija, kako je objašnjeno, primila je dojavu da je brod korišćen nezakonito, pa ga inspektori istražuju zbog sumnji u „crni čarter“, odnosno ilegalni najam brodova. Jovanovićevom jahtom krstarile su holivudske filmadžije koje snimaju nastavak svetskog hita „Mama mija“. Lider LDP se, kako navode hrvatski novinari, iznenadio pitanjem o ovom događaju, ali je na indirektan način priznao vlasništvo nad jahtom.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

- Zamolili su da snime neku scenu, zbog čega su, rekli su mi, postavili kameru na moje plovilo. Međutim, o istrazi ne znam ništa - izjavio je Jovanović.

foto: Kurir, Ilustracija

Za neprijavljivanje imovine sledi krivična odgovornost. Svaki funkcioner je, naime, u obavezi da Agenciji za borbu protiv korupcije redovno šalje izveštaje o imovinskom stanju. Ukoliko sakrije ili da lažne podatke o imovini, može biti kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina. Osuda za ovo krivično delo znači i otkaz sa radnog mesta i zabranu rada u javnoj službi 10 godina.

Stojiljković: Ima mesta za pokretanje postupka i proveru imovine

Ćuti ko zaliven

Zoran Stojiljković, bivši član odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ocenjuje da u ovom slučaju ima mesta za pokretanje postupka i provere imovine Čedomira Jovanovića.

foto: Kurir, Ilustracija

- Ako je priznao da ima veze s tom imovinom, a to nije prijavio nadležnima, otvara se prostor Agenciji za proveru i postupak - navodi on.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović juče nije odgovorio na pitanja Kurira.

Agencija za borbu protiv korupcije

POKREĆEMO VANREDNI POSTUPAK

Zbog sumnji da Jovanović nije prijavio svu imovinu, u Agenciji za borbu protiv korupcije za Kurir su naveli da su juče pokrenuli vanrednu proveru.

- Imajući u vidu navode medija, kao i podatke iz izveštaja o imovini i prihodima koje je Agenciji dostavio funkcioner Čedomir Jovanović, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenuće 13. oktobra 2017. godine vanrednu proveru podataka iz izveštaja ovog funkcionera. O ishodu kontrole javnost će biti obaveštena - poručili su iz Agencije.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track