ČEDA PREKO TUĐIH FIRMI KRIJE MILIONE: Našli mu i oduzeli i audi Q7, a gde su jahte, putovanja...
Foto: Marina Lopičić

OTKRIVAMO: Kako je lider LDP izigrao propise i sakrio bogatstvo

ČEDA PREKO TUĐIH FIRMI KRIJE MILIONE: Našli mu i oduzeli i audi Q7, a gde su jahte, putovanja...

Politika -

Jovanović pronašao rupu u zakonu pa višemilionsku imovinu, poput džipa i jahte, prijavljuje na druge, a u javnosti se i dalje predstavlja kao skroman političar

Lider LDP Čedomir Jovanović pronašao je način kako da sakrije višemilionsku imovinu koju poseduje, otkriva Kurir.

Naime, Jovanović svoju ličnu imovinu, u kojoj su i džipovi i jahte, prijavljuje na firme s kojima je povezan ili ih drže njemu bliski ljudi, pa zato on nije dužan da to bogatstvo prijavi i Agenciji za borbu protiv korupcije!

On je prema zvaničnoj imovinskoj karti, skoro siromah pošto nema ni nekretnine, ni automobile, a ni ušteđevinu u banci.

- Svi znaju da Čeda živi bahato, da vozi najskuplja kola i da letuje na najskupljim destinacijama, a sve to dok se u javnosti predstavlja kao skroman političar. Njegova zvanična imovinska karta je skromna, ali ne zato što on stvarno ništa nema nego zato što je svu svoju imovinu prijavio na druga lica - otkriva izvor Kurira i dodaje:

- Tako je skoro u Hrvatskoj otkriveno da ima skupu jahtu, ali se ispostavilo da je ona u vlasništvu neke ofšor firme s kojom je povezan. Međutim, još je zanimljiviji slučaj luksuznog audija „Q7 kvatro“, koji je on godinama koristio, ali je zvanično bio u vlasništvu firme „Agroposlovi“, koju je vodila njegova žena Jelena. To je otkriveno kad je ta firma, koja se bavila poslom s testeninama i brašnom, otišla u stečaj, a zajedno s njom i skupi džip, koji je država prodala za 1,7 miliona dinara da bi namirila deo dugova preduzeća.

foto: Printscreen

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da Jovanovićev primer pokazuje koliko postojeći zakon obesmišljava sistem kontrole imovine političara.

- Svaki funkcioner može da osnuje preduzeće sa 100 dinara osnivačkog kapitala i tada kreću akrobacije. Firma je odličan alibi za luksuzan život političara, jer formalno vlasnik imovine preduzeća je pravno lice koje kupuje, prodaje, ugovara kredite i pozajmice, zaključuje ugovore o lizingu. Tako i imate jednostavan primer da je firma za proizvodnju brašna i testenina vlasnik automobila „audi Q7“, koji na kraju završi u stečajnoj masi. Nije praktično da to bude dostavno vozilo za prevoz brašna i makarona, kao što ni jahta sigurno nije osnovno sredstvo za rad nekog Čedinog preduzeća - kaže on.

Jovanović nije odgovorio na naša pitanja.

foto: Shutterstock

Letovanje u Hrvatskoj

VOTKA S LAJMOM, SEPARE I PERVERZNI MENI

U nedavnoj ispovesti Nedeljniku, Jovanović je govorio o svom letovanju u Hrvatskoj, gde je, inače, naleteo na naprednjaka Zorana Babića:

- Imam divne prijatelje na Visu, iz Komiže. I s njima odlazim kod našeg prijatelja Ivana, koji drži fiš bar na Paklenim ostrvima - to je jedno od najfinijih mesta u Hrvatskoj. Lepa uvala, mladi ljudi, najperverzniji meni koji možeš da zamisliš. I pod baldahinom ležimo Andrej Nosov i ja. Tri po podne, separe, ja pijem neku votku s lajmom...

Na papiru

NAVODNI SIROMAH

- Plata od 105.000 (poslanička)

- njiva 1.420 m2

- oranice 73,06 ara

- bašta 3,80 ari

- kućište sa dvorištem i kućom 0,73 ara

- livada 12,34 ara

- motocikl

- nema ušteđevine

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Marina Lopičić, Shutterstock, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track