HIT PRIČA: Milutin Mrkonjić podučavao babice na ginekologiji
Foto: Shutterstock, Petar Lazović

Rani radovi počasnog predsednika SPS

HIT PRIČA: Milutin Mrkonjić podučavao babice na ginekologiji

Politika -

Prvo zaposlenje nekadašnjem ministru nije bilo na gradilištu, već u Medicinskoj školi “Beograd”, gde je na smeru za ginekološko-akušerske sestre predavao matematiku

Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS i bivši ministar infrastrukture, koji se kalio na gradilištima širom Srbije, karijeru je, verovali ili ne, započeo kao nastavnik matematike, i to babicama u Medicinskoj školi “Beograd”!

Kako Kurir saznaje, Mrkonjić je prvo zaposlenje, odmah nakon završenog fakulteta, dobio u ovoj školi u okviru Kliničkog centra Srbije. On u razgovoru za Kurir potvrđuje naša saznanja - kao nastavnik matematike radio je oko godinu dana, u vreme kad je završio studije, a pre nego što je otišao u vojsku.

Bežale mi sa časova

- To je bilo 1967-68. godine, babička škola, akušerska bolnica u Kliničkom centru, u Višegradskoj. Predavao sam prvoj i drugoj godini, ali bile su to starije babice, one koje su bile na doškolovavanju, pa su mnoge od njih bile starije od mene - kaže Mrkonjić na početku razgovora za Kurir, a na pitanje kakav je bio kao nastavnik, kaže:

- Morate da pitate neku od njih, ako je još živa. Obožavale su me. Otišao sam u vojsku iz te škole i svaki dan sam dobijao po stotinu pisama od te dece tamo.

Vremešni socijalista navodi i da su ga zvali da se vrati na taj posao posle služenja vojske, ali da se on odlučio za druge stvari. Prema devojkama nije bio strog, a da bi ih zadržao u učionici, imao je posebnu taktiku.

- Nisam bio strog. Oni su kod mene slušali muziku, odmah sam rekao šta će babicama matematika, i zbog toga sam često imao sukobe s direktorom. Pustim ja muziku na času i dođe profesor i kaže: “Čekaj, kako to?” Ja kažem: “Šta će babicama matematika” i pustim muziku, i zato su me deca obožavala. Nisam mogao da ih vežem da dođu na čas, bežale, sve devojke bile... - priča Mrkonjić kroz smeh.

Seća se i situacije kada su iz škole hteli da izbace dve devojke jer su igrale u “Kosi” (poznati mjuzikl), koja se tad smatrala vrlo slobodoumnom, a on se oštro usprotivio tome i stao uz njih.

Branio sam tu decu

- Tad je u Beogradu bila moderna “Kosa” i čak su jedna ili dve devojke iz škole igrale u predstavi i onda smo ih mi branili. Moj dobar drug Slobodan Runić - on je sad u penziji, bio je u toj školi profesor, ginekolog, divan ginekolog, sjajan čovek koji je bio i direktor bolnice - i ja branili smo tu decu. “Kosa” je bila vrlo slobodna, toga se sećam. To je meni vrlo značilo, da si im potreban kao nastavnik... Sad se ponašam neozbiljnije nego tad - dodaje ovaj poslanik.

Iskreno o kandidaturi

LASKA MI ŠTO ME ČUBURCI HOĆE ZA GRADONAČELNIKA

Mrkonjić se osvrnuo i na inicijativu koja je potekla od ljudi sa Čubure da on bude kandidat za gradonačelnika.

- Danas je takvo vreme, demokratija maksimalna, oni i ne znaju da nema gradonačelnika, da ga bira Skupština kad se izabere. Laska svako priznanje građana. Ja sam narodni čovek, ceo život sam proveo po gradilištima. Rekao sam im: “Nemojte da se petljate, pustite to, neću da se mešam u to.”

Kurir / K. Blagović - J. Stuparušić

Foto: Petar Lazović, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track