Najnovije vesti

MSP O SRPSKIM DRŽAVLJANIMA PRIVEDENIM U SLOVAČKOJ: Dve srpske državljanke ne poseduju važeće putne isprave
Foto: Reuters

STAV

MSP O SRPSKIM DRŽAVLJANIMA PRIVEDENIM U SLOVAČKOJ: Dve srpske državljanke ne poseduju važeće putne isprave

Politika

Povodom privođenja grupe od 23 državljana Srbije u slovačkom gradu Šalu, Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je informativnom razgovoru u Medvedovu utvrđeno da dve srpske državljanke ne poseduju važeće putne isprave i one su zadržane u Prihvatnom centru, a svima je dat rok od sedam dana da dobrovoljno napuste Slovačku.

Dvema srpskim državljankama je uručeno administrativno rešenje o zabrani boravka u Slovačkoj u trajanju od godinu dana.

Ukoliko srpski državljani ne iskoriste mogućnost dobrovoljnog napuštanja Slovačke, biće pokrenut postupak readmisije shodno važećem bilateralnom protokolu, stoji u saopštenju.

Preostali 21 državljanin Srbije je vraćen u grad Šala, svi su dobili administrativno rešenje o zabrani boravka u Slovačkoj zbog posedovanja nelegalne radne dozvole od kojih je 20 njih tuzabranu dobilo na godinu dana, a jedna osoba na tri godine, budući da je u postupku utvrđeno da je u prethodne četiri godine u kontinuitetu boravio u državama Šengena.

Ambasada Srbije u Slovačkoj će nastaviti da prati situaciju i pruža konzularnu pomoć našim građanima, u okviru svojih nadležnosti.

Državljanima Srbije, koji nemaju važeću putnu ispravu, ukoliko se odluče na dobrovoljni povratak, u najkraćem roku će biti izdat putni list, u skladu sa zakonom. Osim Dejana Cvetkovića, koji je obavestio o privođenju, niko od naših građana nije se obratio Ambasadi Srbije, sa zahtevom za konzularnu zaštitu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje pisanim putem nije tražilo informaciju od Ministarstva spoljnih poslova, od samog početka, odmah po pribavljanju relevantnih informacija, obavešteno je i redovno informisano o slučaju privedenih državljana Srbije.

MSP ukazuje da se slovačko tržište rada u poslednjih nekoliko godina sve više otvara za radnike iz trećih zemalja.

Za slovačke standarde je kvalifikovana radna snaga iz Zapadne Evrope skupa, zbog čega se angažuju radnici iz Ukrajine, Srbije, Makedonije, Vijetnama...

"Problemi s kojima su se naši radnici suočili počeli su od 2016. godine zbog toga što sve veći broj, koristeći bezvizni režim od 90 dana, dolazi u Slovačku posredstvom privatnih agencija i fizičkih lica ili samostalno", navodi se u saopštenju MSP-a.

Kompetencije nadležnih slovačkih organa po pitanju kontrole nelegalnog zapošljavanja nisu jasno definisane, ističe se u saopštenju i dodaje da kontrolu u kompanijama, po pravilu, obavljaju predstavnici inspekcije rada i policije za strance.

Dodaje se da se nelegalnim smatra ukoliko poslodavac nije prijavio radnika najmanje jedan dan pre stupanja na posao, a policija kontroliše da li je došlo do prekoračenja dozvoljenog boravka.

Prilikom inspekcije, ukazuje se, kontroliše se tzv. kodiranje radnopravnog odnosa koje je izvršeno u skladu sa propisima EU.

U utorak, 17. oktobra ove godine grupa od 23 državljana, koji su, iz grada Šala, gde su radili u fabrici SHC, privedena je u Prihvatni policijski centar Medvedovo, zbog nelegalnog rada.

Ambasada Srbije u Bratislavi je odmah po dobijanju navedene informacije, od državljanina Srbije Dejana Cvetkovića, stupila u kontakt sa direktorom Prihvatnog centra i Upravom za strance MUP-a Slovačke i zatražila informaciju o razlozima privođenja.

Nadležni slovački organi su obavestili da su 23 državljanina Srbije privedena zbog nelegalnog radnog angažmana u Slovačkoj Republici. Prema raspoloživim informacijama, svi su bili angažovani posredstvom slovačke agencije Maks.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...