BAKIR IZETBEGOVIĆ OPET PROVOCIRA: Moj Alija je ostavio BiH u amanet Erdoganu
Foto: Profimedia

Skandal

BAKIR IZETBEGOVIĆ OPET PROVOCIRA: Moj Alija je ostavio BiH u amanet Erdoganu

Politika -

Samo desetak dana nakon što je turski predsednik boravio u Srbiji, bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine kvari ionako krhke odnose sa Srbijom

Izjava člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da je njegov pokojni otac Alija Izetbegović ostavio Bosnu u amanet turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu izazvala je burne reakcije, a stručna javnost ocenjuje da je to još jedan pokušaj Izetbegovića da unese nemire na ovim prostorima.

Opasno

Samo desetak dana nakon što je Erdogan boravio u Srbiji, kada se tokom dvodnevne posete susreo s predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim visokim funkcionerima, Izetbegović je još jednom svojom skandaloznom izjavom - da je njegov pokojni otac Alija pre smrti Erdoganu poverio ulogu svojevrsnog zaštitnika BiH, uzburkao odnose između Srbije i BiH.

- Alija je u njemu prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Mislim da Erdogan i te kako dobro nosi taj amanet - izjavio je Bakir Izetbegović nakon što je u Sarajevu obeležena godišnjica smrti njegovog oca.

foto: Zorana Jevtić

Za predsednika RS Milorada Dodika izjava bošnjačkog člana Predsedništva je „skandalozna i opasna“, te je Izetbegoviću poručio da Erdoganu na čuvanje može da da samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove porodice.

- U BiH žive dva hrišćanska naroda, u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat da govori - rekao je Dodik.

Nekorektno

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je „kontroverzno i politički nekorektno govoriti o tome da je jedna suverena država ostavljena bilo kom stranom državniku u amanet“.

- To je stvar konstitutivnih naroda BiH i entiteta. Oni se dogovaraju kakvu BiH žele da imaju a ne da neko sa strane arbitrira jer je ova izjava jedna vrsta prizivanja okupacije. Svako pozivanje na strane faktore u tom kontekstu degradira suverenitet. I mnogo više Alija Izetbegović ili njegov sin Bakir rade protiv suvereniteta BiH takvim izjavama nego Dodik ili bilo ko drugi iz RS ko insistira na Dejtonu - kaže Anđelković.

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH

KAKAV CRNI AMANET

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić osvrnuo se juče na izjavu Bakira Izetbegovića da je njegov otac Alija ostavio BiH u amanet Redžepu Erdoganu.

- To što je njegov babo ostavio u amanet, neka ogradi i odmah prepiše Erdoganu. Ni korak više u BiH ni on ni njegov babo ne mogu nikome ostavljati u amanet. To ne odgovara ni Bošnjacima, a Srbima neću ni da komentarišem - rekao je Mektić.

Kurir / Sanja Đurić

Foto: Profimedia,Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja