ŠABIĆ KAZNIO VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO: Penali milion dinara zbog prikrivanja informacija o Savamali
Foto: Fonet

Intervencija Poverenika za informacije od javnog značaja

ŠABIĆ KAZNIO VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO: Penali milion dinara zbog prikrivanja informacija o Savamali

Politika -

Zbog prikrivanja informacija od javnosti, prvenstveno u slučaju "Savamala", Više javno tužilaštvo u Beogradu mora da uplati milion dinara u republički budžet.

foto: Nebojša Mandić

Upravo toliko navodno iznose kazne koje je u toku 2017. ovoj instituciji izrekao Poverenik za informacije od javnog značaja. Nezvanično, od sedam rešenja kojima je poverenik naložio Višem javnom tužilaštvu (VJT) da podnosiiocima zahteva dostavi informacije, čak pet se odnosi na slučaj Savamala. Tako je tražiocima informacije Tužilaštvo odbilo da dostavi biografiju postupajuće zamenice višeg javnog tužioca Sanje Đurić, kao i kopiju izveštaja koji je Direkcija policije VJT-u o istrazi rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Zoran Pašalić: Nisam dobio izveštaj od policije o slučaju Savamala

Intervencija poverenika bila je neophodna i zbog toga što tužilaštvo navodno nije želelo da otkrije brojeve dokumenata kojima je postupajuća zamenica tužioca o odbijanju policije da postupi po njenima nalozima obavestila višeg javnog tužioca, ministra unutrašnjih poslova, Vladu i Narodnu skupštinu.

foto: Kurir

Isti slučaj bio je i sa delovodnim brojevima disciplinskih prijava koje su iz istog razloga, navodno, podnete protiv službenika policije koji su se oglušili o urgencije tužilaštva. Međutim, piše Danas, pet od sedam ovogodišnjih rešenja poverenika, tužilaštvo je odlučilo da ignoriše. Iz tog razloga poverenik je VJT izrekao pet kazni od 20 hiljada dinara.

RODOLJUB ŠABIĆ: Osam meseci nakon Savamale pravno nejasno šta se desilo

Nakon što ni to nije pomoglo, još pet u iznosu od po 180 hljada dinara. Kada se sve ove kazne saberu dođe se do cifre od milion dinara koje je tužilaštvo moralo da plati zbog odbijanja da javnosti dostavi informacije.

(Kurir.rs/Fonet/Danas/Foto: Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track