PONOVO O SRBIJI Hojt Ji: Moguće je sedeti na dve stolice, ali je konfuzno, odlučite sami!
Foto: Nebojša Mandić, Fonet

Trampov izaslanik

PONOVO O SRBIJI Hojt Ji: Moguće je sedeti na dve stolice, ali je konfuzno, odlučite sami!

Politika -

Izbor je na Srbiji, Srbija je suverena država i sama donosi odluke, rekao je Brajan Hojt Ji

Moguće je sedeti na dve stolice, ali ne istovremeno, ponovo je poručio Srbiji visoki funkcioner Stejt departmenta Brajan Hojt Ji u intervjuu Radiju Glas Amerike.

- Izbor je na Srbiji, Srbija je suverena država i sama donosi odluke - rekao je Ji i dodao da je preporuka za Srbiju da, ukoliko radi na pridruživanju u EU, treba da se usredsredi na neophodne reforme kako bi postigla integraciju u EU, odnosno da jasno pokaže svoje prioritete i politiku kako bi EU razumela njen strateški izbor.

- Ne treba da bude dileme, konfuzije i to je najbrži način. Možeš sedeti na dve stolice i doći do odredišta, ali je to sigurno sporiji način - poručio je on.

Prema njegovim rečima, sudeći po procesima kroz koje su prošle ostale zemlje koje su uspele da učine takav korak, kao što su Hrvatska i Slovenija, „to je veoma težak proces, skup politički proces, skupe korake treba preduzeti i, ukoliko postoje zemlje, strane, organizacije koje su protiv takvog koraka, ukoliko postoje zemlje koje imaju drugačiju viziju za Srbiju, onda je važno da Srbija nema jake veze s tim zemljama“.

Šef diplomatije Ivica Dačić odbacio je ocenu američkog diplomate da Srbija sedi na dve stolice.

- To su gluposti. Sve su to gluposti. Mislim da su neki ljudi, uključujući i predstavnika Stejt departmenta, previše gledali „Rat svetova“ i naučnofantastične priče - rekao je Dačić.

Kurir / E.K.

Foto: Nebojša Mandić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track