VULIN OŠTETIO DRŽAVU ZA MILION EVRA: Spornu nabavku kamera proglasio državnom tajnom!
Foto: Beta

MULJANJE: Kamere na Kim koje je debelo platio još ne rade

VULIN OŠTETIO DRŽAVU ZA MILION EVRA: Spornu nabavku kamera proglasio državnom tajnom!

Politika -

Skandal: Javnost u narednih 10 godina neće moći da sazna detalje nabavke, niti zašto je toliko naduvana cena, jer je pod oznakom „strogo poverljivo“

Iste godine kada je kupio stan od oko 230.000 evra - 2012, ministar odbrane Aleksandar Vulin dao je svom prijatelju Urošu Čubriloviću posao vredan milion evra - postavljanje kamera na Kosovu koje, uzgred, još i ne rade. Međutim, koji su detalji tog ugovora, šta to košta famoznih milion evra i šta je Čubrilović ispunio iz njega, saznaćemo tek za 15 godina, jer je Vulin ceo projekat označio službenom tajnom.

Kupovinu luksuzne nekretnine u Beogradu, kao i milionski vredan posao, i to bez tendera, u vezu je dovela i Agencija za borbu protiv korupcije, zbog čega je i zatražila odgovore od Tužilaštva za organizovani kriminal.

Službena tajna

Kurir je pokušao da od Kancelarije za KiM, koju je svojevremeno, u vreme sklapanja ugovora, vodio Vulin, dobije odgovore na pitanja u vezi sa ugovorom sa firmom „DBS Konsel sekjuriti servis“, čiji je vlasnik Uroš Čubrilović, blizak prijatelj lidera Pokreta socijalista, ali su nam odgovorili da zbog tajnosti ugovora tražene podatke nije moguće dostaviti:

- Obaveštavamo vas da tražene podatke nije moguće dostaviti s obzirom na to da su isti sadržani u dokumentu koji je označen oznakom „strogo poverljivo“ i predmet zaključka Vlade RS str. pov. 05 br. 00-389/2012.

Kako je prema Zakonu o tajnosti podataka zakonski rok o prestanku tajnosti za strogo poverljivo 15 godina, a posao je sklopljen 2012, dakle pre gotovo pet godina, to znači da će građani Srbije za deceniju možda moći da saznaju na šta je Vulin potrošio milion evra iz budžeta.

Priča o postavljanju kamera na Kosovu po hitnom postupku, koje je u celosti isplaćeno unapred, i to Vulinovom drugu, godinama intrigira javnost, a Agencija za borbu protiv korupcije ju je povezala sa luksuznom nekretninom koju je ministar odbrane kupio u naselju Zvezdara.

Naime, u izveštaju koji je Agencija 2015. poslala Tužilaštvu za organizovani kriminal, a u kome je izrazila sumnju da je Vulin prilikom kupovine stana počinio neko krivično delo, u vezi sa ovim okolnostima Agencija je tužilaštvo podsetila i na pisanje medija o poslu o kupovini kamera koji je Vulin sklopio dok je vodio Kancelariju za KiM.

foto: Marina Lopičić

Čudna veza

- Posao je dodeljen po hitnom postupku bez tendera privrednom društvu „DBS Konsel sekjuriti servis“, čiji je vlasnik prijatelj Aleksandra Vulina - piše Agencija i dodaje da je iznos plaćen unapred, a da se ne zna koliko je kamera postavljeno.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je obustavilo postupak, a šta su građani Srbije platili milion evra i da li je postavljanje kamera po bespućima Kosova uticalo na gradnju 107 kvadrata na Zvezdari, saznaćemo za 10 godina.

Aleksandar Vulin nije odgovorio na SMS sa konkretnim pitanjima.

Te 2012. kupio stan

Kako se skućio ministar Aleksandar Vulin

1. Sa suprugom Natašom Vulin u julu 2012. kupio trosoban stan od 107 kvadrata

2. Cena stana je 229.620 evra

3. Prvu ratu od 40.000 evra obezbedili su od prodaje jednosobnog stana u Novom Sadu i isplatili su je u oktobru 2011.

4. Bračni par se obavezao investitoru da će ostatak novca isplatiti do kraja septembra 2012, ali nema dokaza da su to do tada i uradili

5. Ostatak novca, oko 205.000 evra, Vulin je, kako je rekao, pozajmio od ženine tetke iz Kanade Mire Milić

Kako je Vulin dao milion evra za kamere

1. Ugovor o nabavci i postavljanju kamera na Kosovu potpisan je 7. decembra 2012.

2. Vrednost ugovorenog posla 105.342.334,70 dinara

3. Posao po hitnom postupku, bez tendera, dobila firma „DBS Konsel“ iz Beograda, vlasnika Uroša Čubrilovića, bliskog Vulinovog prijatelja

4. Posao plaćen unapred

5. Potpisnik ugovora, pored Čubrilovića i Vulina, bio je i Dragiša Milović, tadašnji predsednik opštine Zvečan, preko čije kase je Vlada prebacila novac firmi

Vulinov uspon

OD DIREKTORA DO MINISTRA ODBRANE

Aleksandar Vulin je za direktora Kancelarije za KiM izabran u avgustu 2012. godine. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013. godine, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za KiM. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014, kada je imenovan za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Za ministra odbrane izabran je 2017.

Kurir / K. Blagović - S. Đurić

Foto: Beta, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo ko je srušio alibi Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track