POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA IMA PUNU PRAVNU SNAGU: Evo šta sadrži diplomatska nota Surinama
Foto: Printscreen Tanjug

obavešteni i beograd i priština

POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA IMA PUNU PRAVNU SNAGU: Evo šta sadrži diplomatska nota Surinama

Politika -

BEOGRAD - Nota, u kojoj se navodi da je Vlada Republike Surinam povukla priznanje Kosova, poslala je Stalna misija Surinama u Ujedinjenim nacijama, i upućena je na adrese Misije Srbije u UN, srpskog Ministarstva spoljnih poslova, ali i kosovskom ministarstvu.

foto: Printscreen Google Maps

U dokumentu zavedenom pod brojem DN 171/17 se navodi da se on odnosi na notu koju je Srbija poslala Surinamu 29. jula 2016. i da "prenosi odluku Vlade Republike Surinam o povlačenju priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne i suverene države".

Odluka je doneta 27. oktobra 2017. godine, preneo je portal B92. Kako se navodi, Misija pri UN "ima čast" da prenese ovu informaciju, "u iščekivanju zvaničnog odgovora Srbiji" od surinamskog ministarstva spoljnih poslova.

"Diplomatska nota je poslata i ministarstvu spoljnih poslova Kosova 30. oktobra, u kojoj se informiše o pomenutoj odluci", navodi se u dokumentu. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je danas potvrdio da je tokom noći stigla diplomatska nota iz Surinama o povlačenju odluke.

foto: Fonet/MSP

"Oni su 8. jula 2016. priznali nezavisnost Kosova", podsetio je Dačić.

Profesor Bojan Milisavljević: Povlačenje priznanja KiM ima punu pravnu snagu

BEOGRAD, 31. oktobra (Tanjug) - Odluka Surinama o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije ima pravnu snagu i deluje u recipročnim odnosima od trenutka momenta davanja, objašnjava profesor Pravnog fakuteta u Beogradu Bojan Milisavljević Tanjugu.

"Priznanje državnosti predstavlja politički akt u međunarodnom pravu i upravo iz tog razloga moguće je da dođe do povlačenja priznanja koje rađa određene pravne posledice", ukazao je Milisavljević, inače profesor međunarodnog prava, povodom spekulacija Prištine da povlačenje nije moguće.

foto: Fonet/MSP

On je napomenuo da nema puno slučajeva povlačenja priznanja, zato što države dobro odmeravaju kada ga dati, a kada neće, kao i zato što priznanje potvrđue subjektivitet u međunarodnom pravu.

U slučaju Surinama, kako je naveo, imamo specifičan slučaj, jer priznanje koje je dato nije dugo bilo na snazi.

"U tom smislu, ispunjen je uslov da je povlačenje priznanja džavnosti moguće ako se dogodi u nekom kraćem vremenskom periodu. Pod tim uslovom, takvo priznaje može biti prihvaćeno kao povučeno", naglasio je Milisavljević.

On je ukazao da ova situacija rađa drugo pitanje, a ono se tiče vremenskog perioda kada je država priznavala određeni entitet.

foto: Reuters

To, kako je ukazao, može da rodi određene pravne posledice na nivou njihovih bilateralnih odnosa.

Vest da je Vlada Republike Surinam povukla je odluku o priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne države, koja je bila na sanzi od 8. jula 2016. , saoštio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tu vest savetnik ministra spojnih poslova Kosova Jetlir Ziberaj je nazvao klevetom.

"Povlačenje priznanja nije moguće jer ga zabranjuje međunarodno pravo", izjavio je on za portal ljajmit.

Britanski profesor Džejms Ker-Lindzi takođe tvrdi da odluka Surinama o povlačenju priznanja Kosova predstavlja potvrdu suvereniteta Srbije nad Kosovom.

"Tehnički, u pitanju je priznanje suvereniteta Srbije nad Kosovom. Prema mišljenju velikog broja stručnjaka, priznanje ne može povući, već je potrebno da neka država izrazi suverenitet nad nekom teritorijom", naveo je britanski profesor, koji se bavi Balkanom, a posebno pitanjem secesije.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo ko je srušio alibi Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track