ŠOKANTNO UPOZORENJE SERGEJA LAVROVA: Srbiju čeka ukrajinski scenario zbog pritiska Amerike!
Foto: Beta AP

Ruski šef diplomatije

ŠOKANTNO UPOZORENJE SERGEJA LAVROVA: Srbiju čeka ukrajinski scenario zbog pritiska Amerike!

Politika -

Ruski šef diplomatije, nakon oštrih poruka iz SAD, podsetio da su isto tako ucenjivanje doživeli i Ukrajinci pred izbijanje revolucije

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, izjavio je juče da SAD nastavljaju pritisak na Srbiju da izabere EU ili Rusiju i da su iste takve poruke stizale Ukrajini pre izbijanja rata u toj zemlji.

Ove njegove reči, smatraju sagovornici Kurira, treba ozbiljno shvatiti jer predstavljaju upozorenje da se i Srbiji može desiti ukrajinski scenario.

foto: Beta AP

Mešanje Amerike

Lavrov je u razgovoru za Sputnjik naveo da je izjava zamenika državnog sekretara SAD Brajana Hojta Jija - da Srbija napravi izbor u spoljnoj politici, ali i da Amerika podržava put Srbije u EU - mešanje u unutrašnja pitanja jedne zemlje.

- Nedavno je u Srbiji boravio zamenik državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji, koji je rekao da Beograd mora da napravi izbor - ili EU, ili Rusija, kao da je nemoguće imati prijateljske odnose i s jednom i s drugom stranom, kao i da Amerika apsolutno podržava evropski izbor Srbije. Zar to nije mešanje u unutrašnja pitanja jedne zemlje? - upitao je Lavrov i podsetio da su slične izjave stizale i iz EU 2004, kada se u Kijevu odvijao prvi Majdan.

- Tada je i Ukrajini rečeno da mora da napravi izbor - ili sa Rusijom, ili sa Evropom.

Hojt Ji je prilikom posete Beogradu kritikovao balansiranje Srbije između Rusije i EU i poručio da Srbija ne može da sedi na dve stolice, naročito ako su tako daleko. Ova pretnja, kao i prognoza Sergeja Lavrova, ozbiljno su upozorenje za vlast u Srbiji, tvrde politički analitičari.

Živadin Jovanović, foto: Nebojša Mandić

Alarm

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da je ovom porukom Lavrov alarmirao vladajuću garnituru:

- Lavrov je uputio upozorenje, skrenuo pažnju rukovodstvu Srbije na opasnosti od mešanja stranih predstavnika u unutrašnje odnose Srbije. Mislim da to što je rekao ima osnova. Treba nad tim da se zamislimo.

Prema rečima Branka Raduna, Rusija pokušava da kontrira američkom mešanju u dešavanjima na Balkanu, ali je pitanje koliko Vašington zanimaju reči Sergeja Lavrova:

- Rusi izgleda znaju nešto o američkim planovima u Srbiji. Evo, Makedonija je najsvežiji primer. Vlade Radulović

MOSKVA PRATI ZBIVANJA U SRBIJI

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović ocenjuje da je ova izjava ministra Lavrova još jedna u nizu potvrda da zvanična Moskva pažljivo prati dešavanja u Srbiji i da neće odustati od namere da Srbiju, što je moguće više, udalji s evroatlantskog puta:

- Otuda je veoma opasno praviti paralele s Majdanom, a svi zajedno možemo se zapitati da li nam to ministar Lavrov šalje neke skrivene poruke.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Beta/AP, Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sergej Lavrov Biografija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track