Najnovije vesti

SURINAMSKO POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA UZBURKALO SVET: Amerika sada može početi da pritiska druge zemlje da ne urade isto
Foto: AP

mišljenje diplomata

SURINAMSKO POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA UZBURKALO SVET: Amerika sada može početi da pritiska druge zemlje da ne urade isto

Politika

BEOGRAD - Povodom odluke Surinama da povuče priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države, bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović rekao je da je čak i Amerika povlačila priznanja.

 

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi, naime, da se ne može povući jednom dato priznanje, "da to nije stvar, niti države mogu da se predomišljaju".

 

foto: Dragan Kadić

"Gospodine Pacoli, čak je i Amerika povlačila priznanja", izjavio je Jovanović za Prvu televiziju, prenosi B92.

 

Kako je objasnio, formalno-pravno to što govori Pacoli "ima osnova".

 

"Da podsetimo pre svega na Tajvan, koji je bio i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pa kada je Kina priznata, čak je i Amerika i sve zemlje su poništile priznanje Tajvana", rekao je Jovanović.

 

Na pitanje TV prve, kako je došlo do toga da iz dalekog Paramariba, glavnog grada Surinama, stigne pismo o poništenju priznanja Kosova, bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srecko Djukić tvrdi da put od Surinama vodi ka Moskvi.

 

"Naime, kada je ta nota poslata našoj misiji u Njujorku, šefica diplomatije Surinama je bila u poseti Moskvi", rekao je Djukić.

 

foto: Printscreen Tanjug

Prema njegovim rečima, moguće je da će biti još takvih anuliranja priznanja, ali se neće desiti "sasvim obratan proces masovnog povlačenja priznanja".

 

"Treba biti realan. Čak je moguće da Amerikanci sada pritisnu sve zemlje", upozorio je Djukić.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi detalji tužilaštva! Evo kada se Zoran Marjanović odvojio od ćerkice i kada je usmrtio Jelenu?

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...