MINISTAR SURINAMA NA SASTANKU SA DAČIĆEM: Odluka o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova izraz prijateljstva
Foto: Pritscreen Tanjug

zahvalnost

MINISTAR SURINAMA NA SASTANKU SA DAČIĆEM: Odluka o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova izraz prijateljstva

Politika -

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je na sastanku u Beogradu s ministrom unutrašnjih poslova Surinama, Mohamedom Fajzelom Nersalimom, izrazio zahvalnost Srbije zbog odluke Surinama da povuče priznanja nezavisnosti Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da je ministar Nersalim naglasio da Vlada Surinama pridaje veliki značaj principu nemešanja u unutrašnja pitanja, prvenstveno prijateljskih država, kao što je Srbija.

Ukazao je da je odluka o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova principijelna i da je doneta posle dugih konsultacija i uz saglasnost s predsednikom Surinama.

Ministar Surinama i Dačić, navodi se u saopštenju, složili su se da ta odluka predstavlja dobru osnovu za razvoj saradnje Srbije i te južnoameričke Republike, posebno ekonomske, o čemu se takodje razgovaralo.

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. juna 2016. godine, a Dačić je ove nedelje, u utorak, 31. oktobra objavio da je Vlada Surinama obavestila Srbiju da je povukla priznanje nezavisnosti Kosova i potom novinarima podelio notu kojom je Surinam obavestio Kosovo da povlači priznanje.

foto: Printscreen Google Maps

"Pošto su u Prištini to dematovali i rekli da ja maltene lažem i da sam šarlatan, podeliću vam notu koju je Surinam poslao Kosovu, pa neka demantuju to", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

Portparol Vlade Kosova Arber Vlahiu je ipak i potom, u utorak uveče, izjavio da Kosovo nije dobilo nikakav dokument Surinama o takvoj odluci, što je savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova, Jetljir Zuberaj ponovio i danas za Radio Slobodna Evropa.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dogodilo se nešto strašno! Pogledajte čije su ovo reči koje su ključne u otkrivanju ubice Jelene Marjanović?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track