DETALJI SUSRETA U MOSKVI: Toma Nikolić i Putin tri sata nasamo
Foto: Dado Đilas

Otkrivamo

DETALJI SUSRETA U MOSKVI: Toma Nikolić i Putin tri sata nasamo

Politika -

Nikoliću će Vladimir Putin uručiti Orden prijateljstva, jedno od najviših odlikovanja, a biće upriličen i zajednički ručak dvojice političara

Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, uručiće sutra u Moskvi Orden prijateljstva Tomislavu Nikoliću, bivšem predsedniku, nakon čega će njih dvojica imati sastanak u četiri oka, saznaje Kurir.

Prema rečima našeg izvora, nakon ceremonije dodele priznanja, koje je jedno od najviših u Rusiji, sledi tradicionalni svečani ručak za zvanice. Nikoliću Putin dodeljuje orden za veliki lični doprinos jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza između Ruske Federacije i Republike Srbije.

- Pošto Nikoliću Putin bude uručio orden, planiran je svečani ručak za više desetina uglednih zvanica. To je praksa otkako se dodeljuje ta nagrada, dakle od 1994. - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Ugovoren je i sastanak tet-a-tet Putina i Nikolića, što je velika čast za predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom. U ovom trenutku, planirano je da taj sastanak traje do tri sata.

Nikolić i Putin će, prema rečima našeg izvora, pre svega razgovarati o investiranju ruskih kompanija u Srbiju, te produbljivanju saradnje između dve zemlje.

Da će dobiti Orden prijateljstva, Nikoliću je početkom nedelje saopštio ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin. Kako je tada saopšteno iz Nacionalnog saveta, Čepurin je istekao da Nikolićeva poseta Moskvi još jednom potvrđuje bratstvo i prijateljstvo dva naroda.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ovo pre svega priznanje Srbiji.

- Kada je reč o sastanku koji njih dvojica imaju, smatram da Putin na taj način želi da pokaže poštovanje prema Srbiji - naveo je on.

Orden prijateljstva je državna nagrada Ruske Federacije koja se dodeljuje od 2. marta 1994. Njen autor je umetnik Aleksandar Žuk, a orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina.

RUSI KOJIMA JE NIKOLIĆ URUČIO ORDEN

Vladimir Putin, predsednik Rusije

Sergej Lavrov, šef diplomatije

Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji

Aleksandar Mihajlovič Babakov, deputat Državne dume

SRBI KOJIMA JE PUTIN URUČIO/URUČUJE ORDEN

Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije

Emir Kusturica, reditelj

srpski veterani Drugog svetskog rata

Kurir / E.K.

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track