SULJO PRIZIVA RAT HOĆE DA OTCEPI SANDŽAK: Ugljanin prolupao, vojsku i policiju nazvao fašistima i četnicima!
Foto: Aleksandar Jovanović

predsednik BNV priprema kosovski scenario

SULJO PRIZIVA RAT HOĆE DA OTCEPI SANDŽAK: Ugljanin prolupao, vojsku i policiju nazvao fašistima i četnicima!

Politika -

Lider SDA zatražio da se iz tog dela zemlje odmah povuku srpska vojska, policija, tajne službe i pravosudni organi

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin nastavio je juče sa opasnim provokacijama zatraživši da se iz Sandžaka što pre povuku srpska policija, vojska, tajne službe i pravosudni organi! Iz Vlade Srbije mu odgovaraju da do toga nikada neće doći!

Ugljanin, koji je i lider SDA, od Vlade Srbije i EU zatražio je i da utvrde datum za raspisivanje izbora za organe Sandžaka, kao i datum za „uspostavljanje evropskih snaga bezbednosti i evropskih pravosudnih organa u Sandžaku“.

- Tražimo i precizan datum povlačenja srpske policije, vojske, tajnih službi, pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka. Ovi naši zahtevi su u skladu sa odlukama Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, kada je i održan referendum građana Sandžaka o autonomiji - rekao je Ugljanin i istakao da „Bošnjaci u ovoj srpskoj državi predstavljaju strano telo“:

- Na teritoriji Sandžaka srpska vojska, policija, tajne službe i njihovi činovnici ponašaju se monstrumski i neprijateljski prema Bošnjacima i civilnom stanovništvu uopšte. Srpska policija i pravosuđe u Sandžaku su fašistički pioni, pioni onog dela srpskog naroda koji su u osnovi četnici i koji žele da proteraju sve što im Rusija naredi, da ovde ne ostane nijednog normalnog Bošnjaka, Albanca, Srbina i Crnogorca.

Takođe, Ugljanin je naveo da je Sandžak jasno definisana teritorija, sa granicama međunarodno priznatim na Berlinskom kongresu, te da što pre treba pristupiti „rešavanju nagomilanih problema i uspostavljanju trajnog i stabilnog mira, sa Sandžakom kao teritorijom pod specijalnim statusom koja će biti pod zaštitom UN“.

Šef diplomatije Ivica Dačić oštro je reagovao na Ugljaninove provokacije rekavši da se to što on traži nikada neće ostvariti.

- Kad na vrbi rodi grožđe... Ja sam već ranije govorio da bi u svakoj normalnoj državi neko već pokrenuo inicijativu da se njegova politička stranka zabrani jer je i ranijim istupima narušavao teritorijalni integritet zemlje - kaže Dačić za Kurir.

Ugljaninovu izjavu osuđuje i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

- Ovo je neodgovorna i provokativna izjava, koja podriva interese stabilnosti i bezbednosti svih građana Srbije - smatra ona.

Reagovala je i državna sekretarka MUP Biljana Popović Ivković, koja je rekla da „ni Ugljanin niti bilo ko drugi ne može da ugrozi bezbednost Srbije“.

Činjenice

HUŠKA BOŠNJAKE I POZIVA NA OTCEPLJENJE

Više puta se zalagao za otcepljenje Sandžaka

Traži uvažavanje referenduma iz 1991, na kojem su u Sandžaku glasali za „političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika“

Nedavno je hvalio rad kosovskog predsednika Hašima Tačija, kojem je „čestitao na državi“

Odnos vlasti Srbije prema manjinama ocenjivao kao katastrofalan i „zlo za manjine i budućnost Srbije“

Zapaljivom retorikom uporno huška Bošnjake protiv ostalih sunarodnika

foto: Marina Lopičić

Aleksandar Vulin

UGLJANIN HOĆE NERED I NEMIR

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da bi Ugljanin želeo da izazove nered i nemir:

- Vojska Srbije nije okupaciona sila da bi se povlačila, ona je deo svakodnevnog života svakog od nas i čuvar naše zemlje, našeg načina života. Kome smeta vojska, smeta mu i Srbija, a smetaju mu i mir i zakonitost.

foto: Marina Lopičić

Muamer Zukorlić

SRBIJA MU DOBRA SAMO DOK JE U VLASTI

Narodni poslanik Muamer Zukorlić kaže za Kurir da je sve ovo „poznata šizofrena politika Sulejmana Ugljanina“:

- Kada je u vladi, Srbija je najbolja zemlja, a kada nije u vladi, ima aktuelnu retoriku isključivosti i primitivizma. Bošnjaci moraju prestati da budu taoci trodecenijske politike dve krajnosti, Ugljaninovog primitivizma i Ljajićevog poltronstva. Potrebna nam je politika dijaloga i pomirenja.

foto: Kurir

Kurir / B. Karović - Z. Šaponjić

Foto: Aleksandar Jovanović, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Slučaj kantrimen! Da li Marko krije ljubavnicu ili nečije dete, pita otac nastradalog Bojana?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track