RUS ISMEJAO AMERIKANCA Čepurin: Hojt Ji je 75. zamenik 24. pomoćnika zamenika SAD
Foto: Dado Đilas

ŽESTOKO Ambasador Rusije udario na Trampovog izaslanika

RUS ISMEJAO AMERIKANCA Čepurin: Hojt Ji je 75. zamenik 24. pomoćnika zamenika SAD

Politika -

Mislim da nije nikada ni video Trampa, čak mislim da nikada nije video ni Tilersona, jer su to različiti rangovi, rekao ruski diplomata

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin ocenio je da je Srbija poseti zvaničnika Stejt departmenta Hojta Jia dala značaj nesrazmeran njegovom rangu i uticaju. A onda je i još žešće opleo po izaslaniku Donalda Trampa.

- Gledam fotografije koje su objavljene u novinama. S jedne strane Lavrov, s druge američki izaslanik... Jasna je razlika - Lavrov je ministar spoljnih poslova, a gost koji je doputovao u Srbiju sedamdeset peti zamenik dvadeset četvrtog pomoćnika zamenika ministra inostranih poslova. To su različiti rangovi i to nije uporedivo. Po mom mišljenju, bitno je da imamo osećaj mere kada se govori o ovom ili bilo kom drugom gostu - rekao je Čepurin za Sputnjik.

Odgovarajući na pitanje koje se odnosilo na posetu gosta iz SAD Hojta Brajana Jia, koji je na veoma čudan način kritikovao ponašanje Srbije, on je rekao da u diplomatskoj praksi poseta jeste poseta ministra, premijera, predsednika...

- Zato se to ne može okarakterisati kao poseta, već kao putovanje ili poslovno putovanje, dolazak na konsultacije... U ruskim medijima nazivamo to putovanjem američkog izaslanika, emisara - rekao je Čepurin.

Kako je dodao, pažnja koja je posvećena putovanju bila je prevelika, veoma preterana.

Hojt Ji, foto: Fonet

A da li je Hojt Ji ikada video Trampa, Čepurin misli da nije.

- Čak mislim da nikada nije video ni Tilersona (Reks, državni sekretar SAD, prim. aut.) jer su to različiti rangovi - rekao je Čepurin i dodao da je pitanje koga Ji predstavlja - odlično jer, kakao je rekao, „vrlo dobro znamo da je američko društvo podeljeno“.

- Predstavlja li on prethodnu vlast? Predstavlja li novu administraciju? Američka elita je oštro podeljena i jedan deo mrzi drugi. Apsolutno nije jasno. Ali ono što smo čuli od njega je u potpunosti ponavljanje onoga što Amerikanci godinama iz njegovih ili nečijih drugih usta govore. Sve te teze smo slušali na mnogo višem nivou, možda ne sve odjednom, ali on ih je sve izneo - i braću Bitići, i paljenje ambasade, i Kosovo, i Rusiju, i Evropsku uniju - rekao je Čepurin.

J. R. - Foto: Dado Đilas; Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track