Najnovije vesti

MISIJA MMF KOD VUČIĆA:  Srbija je napravila ozbiljan posao, nastavlja se jak ekonomski napredak
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Razgovori na Andrićevom vencu

MISIJA MMF KOD VUČIĆA: Srbija je napravila ozbiljan posao, nastavlja se jak ekonomski napredak

Politika

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja u Srbiji boravi povodom 8. revizije tekućeg aranžmana.

Sastanak je počeo 8 sati u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu. Zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda počeli su 30. oktobra plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije.

Vučić i Ruf naglasili su na današnjem sastanku da je Srbija napravila ozbiljan posao tokom sprovođenja aranžmana sa MMF, a Vučić je izrazio nadu da će ta finansijska institucija ostati prisutna u Srbiji i po okončanju tekućeg aranžmana.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Nastavlja se jak ekonomski napredak. Bez obzira na privremeno usporavanje prouzrokovano sušom, smetnjama u proizvodnji električne energije, predviđene ekonomske aktivnosti ostaju snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i ulaganjima", rekli su predstavnici MMF, koje je predvodio Ruf.

Uslovi tržišta rada nastavljaju da se poboljšavaju uz otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru i značajnim padom nezaposlenosti, dodaju oni. "Projektujemo realni rast BDP-a od 2 posto u 2017. i 3,5 procenata u 2018. godini", istakli su predstavnici MMF.

Vučić i delegacija MMF sastali su se povodom osme, završne revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom.

Tokom sastanka razgovaralo se o stanju javnih finansija, reformama javnih preduzeća i javnog sektora, okviru budžeta za 2018. godinu, kao i o uslovima za sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, koji ne bi uključivao pozajmicu, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije. Oni su naglasili i da se nastavlja značajan fiskalni učinak, koji je iznad očekivanog.

Stopa javnog duga spustila se za više od 10 posto u odnosu na 2015. godinu kad je bila na vrhuncu. Dogovoreni su i ključni parametri budžeta za 2018. godinu.

Prioritet je da se očuvaju teško stečena fiskalna dostignuća, uz podršku inicijativama koje podstiču rast, kao što je uvećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja na plate, za radnike sa niskim primanjima.

Preostale strukturne nedostatke u javnom sektoru trebalo bi rešavati tako što će se u potpunosti primenjivati reformska agenda, a pozdravljena je nedavna privatizacija Galenike, kao i poboljšanja na listama za ocenu kvaliteta poslovnog okruženja, što će neminovno dovesti do rasta privatnog sektora, navodi se u saopštenju. Tekući aranžman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra ističe u februaru 2018. godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Tanjug/Rade Prelić) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...