KAKO JE MINISTAR PREPAKIVAO BOGATSTVO: Popović sumnjiv zbog ruskih veza
Foto: Marina Lopičić

KRIK OTKRIVA

KAKO JE MINISTAR PREPAKIVAO BOGATSTVO: Popović sumnjiv zbog ruskih veza

Politika -

Dokumentacija „Rajski papiri“, koja je procurila iz poreskih oaza, navodno otkriva nameru Popovića da krajem 2012, kada je postao potpredsednik Skupštine Srbije, po hitnom postupku svoje firme premesti u drugu ofšor zonu

Ministar Nenad Popović bio je „visokorizičan klijent“ za agenciju „Eplbi“, iz koje je procurila dokumentacija o vezama stotina svetskih moćnika sa ofšor kompanijama. „Rajski papiri“ razotkrivaju Popovićevu nameru da krajem 2012, kada je postao potpredsednik Skupštine Srbije, po hitnom postupku „prepakuje“ svoj imetak i premesti kontrolu nad poslovima u drugu ofšor zonu.

Međutim, kako je objavio Krik, čiji su novinari imali pristup procurelim papirima, postupak nije doveden do kraja posle detaljne provere i otkrića istražitelja da postoje stvari o Popoviću „koje su ih zabrinule“, pa se u tom kontekstu pominju problemi oko prijavljivanja imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, poslovi u Rusiji i firme na Kipru.

- Karakteristično za pranje novca u Srbiji je investiranje u nekretnine i tokovi novca preko Kipra - piše u prepisci između agenata „Eplbija“, pa su od Popovića zatražili više podataka o poreklu njegovog novca.

Imao plan

- Izgleda da nam i dalje nedostaje informacija koja se odnosi na izvor bogatstva - pisali su u istraživači PwC-u, uglednoj računovodstvenoj kući, u maju 2013.

Dokumentacija pokazuje da je lider Srpske narodne partije imao plan kako da posle svoje smrti osigura porodicu. Za to je trebalo da mu posluži trust koji je želeo da registruje u Hongkongu, a koji bi nakon njegove smrti i smrti supruge preuzeo kontrolu nad firmama na Ostrvu Man. Trust je trebalo da osigura da članovi Popovićeve porodice naslede sve.

- Klijent ne voli trustove jer želi da, dok je živ, aktivno vodi posao i nije spreman da poveri firme nekom drugom na upravljanje... Stoga smo smislili kombinovanu strukturu kako bismo zadovoljili njegove potrebe - napisao je Sergej Bezborodov, viši menadžer PwC u Cirihu, i u mejlu naznačio Popovića kao „hitan slučaj“.

Bezborodov je Popovića u korespodenciji sa „Eplbijem“ predstavio kao „klijenta istočnoevropskog porekla, ali koji živi u Švajcarskoj već dugi niz godina“, s namerom da prenese „svoje bogatstvo kompanije i nekretnine u strukturu zaštite imovine“. U to vreme Popović je pod svojom kontrolom imao sedam firmi na Kipru, a jednu na najzatvorenijoj ofšor destinaciji - Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Krik objašnjava da otkriveni mejlovi pokazuju Popovićevu nameru da osnuje dve ofšor kompanije kojima će kontrolisati svoje poslovanje i nekretnine. U novoj šemi jedna kompanija sa Ostrva Man, koja bi se zvala „Gluna“, bila bi vlasnik firmi na Kipru i kontrolisala bi posredstvom njih poslove u Rusiji. Druga kompanija, takođe sa Ostrva Man, zvala bi se „Salastrains“ i kontrolisala bi Popovićeve nekretnine u Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji.

Popović se juče nije oglašavao, a dan ranije je tvrdio da nema ofšor firme i da je „sve relevantne podatke o svojim kompanijama prijavio nadležnim institucijama u Srbiji i Rusiji“.

- Sve što imam, stekao sam zakonito, svojim radom u prošlih 25 godina - rekao je ranije Popović i najavio da će tužiti Krik.

foto: Fonet

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je s njim razgovarala o slučaju „Rajski papiri“ i da joj je on potvrdio da nema ofšor firme. Ona je kazala i da baš zato ne vidi razlog za moralnu odgovornost Popovića nakon što se našao na spisku ljudi koji preko ofšor firmi izbegavaju plaćanje poreza.

- Pozivam, kao i u svim ostalim slučajevima, nadležne organe da reaguju ukoliko imaju zašto da reaguju - istakla je ona.

Posao za Agenciju

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da antikorupcijska agencija mora da proveri zašto je velika razlika između nominalne i tržišne vrednosti Popovićevih firmi:

- Cilj zakona je bio da se prati imovina funkcionera. Ne fiktivna, koja je navedena u registru, nego stvarna imovina. Ako Agencija neće da utvrđuje tu stvarnu vrednost, onda se obesmišljava zakon i borba protiv korupcije.

Misterija

KOLIKO JE BOGAT „GOSPODIN P.“

Ovi mejlovi otkrivaju i bogatstvo „gospodina P.“, kako su Popovića, po tvrdnjama Krika, nazivali u internoj komunikaciji.

- Za potrebe plaćanja poreza u Švajcarskoj procenili smo ukupnu vrednost poslovne imovine na oko 65 miliona švajcarskih franaka (65,1 milion dolara). Prava i fer tržišna vrednost verovatno je znatno veća. Popović trenutno pregovara o prodaji dela poslova, a osnova pregovaračke cene je 100 miliona dolara - napisao je zaposleni u PwC. Kompanija je takođe procenila vrednost Popovićevih nekretnina u Rusiji, Srbiji i Crnoj Gori na 10-15 miliona švajcarskih franaka (10-15,1 milion dolara).

foto: Profmedia

I Šakira u papirima

NA MALTI SAKRILA 20 MILIONA DOLARA

Popularna pevačica Šakira ogromno bogatstvo skriva na Malti, otkrili su procureli dokumenti. Kolumbijka poseduje račune i u Luksemburgu i Holandiji, ali je mediteransko ostrvce odabrala za mesto gde će ušuškati ubedljivo najveći deo svog imetka. Firma „Turnesol limitid“ registrovana je 2007. na Malti i vlasnik je prava na njenu muzičku dobit, koja se procenjuje na 32 miliona evra.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Profimedia, Marina Lopičić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track