Najnovije vesti

ISPRAVKA Izetbegovićeva sporna izjava
Foto: Profimedia

pROVOKACIJA?

ISPRAVKA Izetbegovićeva sporna izjava

Politika

Iako je agencija Tanjug objavila članak u kojem se tvrdi da je Bakir Izetbegović rekao kako će BiH priznati Kosovo, tvrdnja je izvučena iz konteksta i od nje je napravljena medijska senzacija.

„Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini“", glasila je originalna izjava Izetbegovića za Dojče vele.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će BiH priznati nezavisnost Kosova. U Srbiji je to shvaćeno kao opasna pretnja po krhku stabilnost u regionu, zbog čega će, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u četvrtak biti sazvana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izetbegović je uputio očiglednu provokaciju rekavši da je BiH i ranije trebalo da prizna državu Kosovo.

Igranje vatrom

- Što se mene tiče, Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu - izjavio je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

foto: Profimedia

Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao:

- Da.

Ekspresno je reagovao ministar Stefanović, koji je upravo postavljen za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić hitno saziva sednicu saveta za nacionalnu bezbednost, foto: Fonet Nenad Đorđević

Očekujem da će predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost Kosova sazvati Savet za nacionalnu bezbednost u četvrtak. Ovo telo će razmotriti dalje korake države i naš odnos prema takvom potezu Izetbegovića. Voleo bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave jer, nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susedna zemlja - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, to ne može biti ni dobronamerno ni pozitivno u odnosima Srbije i BiH.

Komplikacije

- Ne znam da li Izetbegović razume koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dve zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo posle svih pozitivnih signala koje su predsednik i Vlada Srbije pružili u BiH, posle svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji - naglasio je Stefanović.

Stručnjak za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je Izetbegovićev potez, bez dileme, raspirivanje tenzija u regionu, kao i pokušaj da se izazovu haos i rat.

- Ovo je, pre svega, reakcija na nivou nevoljenog deteta Bakira Izetbegovića nakon uspostavljanja strateške saradnje Aleksandra Vučića i Tajipa Erdogana, odnosno Srbije i Turske. Izetbegović, u nedostatku svoje politike, nastavlja porodični biznis svog oca, a to je pokušaj stvaranja haosa i novih ratova na ovim prostorima. Srećom, Bakir Izetbegović je neko ko se apsolutno ne pita o tome, ni u BiH, a još manje u Turskoj i međunarodnoj zajednici.

foto: Zorana Jevtić

Milorad Dodik tvrdi da RS odlučuje

IZETBEGOVIĆ MOŽE SAMO DA PRIČA

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije i dobre odnose sa Srbijom, kao da ne poštuje ni BiH.

- Kosovo neće biti priznato od BiH šta god Izetbegović rekao i šta god on pokušao da uradi jer to da li će BiH priznati KiM ili ne zavisi od RS - rekao je Dodik i dodao da to može da bude samo „stav jednog političara koji je na zalasku političke karijere“.

Dodik je poručio da Izetbegović „nije BiH“, te da li će Kosovo biti priznato zavisi od RS koja to neće učiniti.

- Ja bih mogao da kažem da više od Bakira Izetbegovića, da li će Kosovo biti nezavisna država, zavisi od mene nego od njega - rekao je Dodik.

Ne odustaje od provociranja

BIĆE RATA ZBOG SRPSKE!

Bakir Izetbegović je odapeo još jednu šokantnu najavu i poručio da će i ratom braniti celovitost Bosne i Hercegovine. Govoreći o scenariju otcepljenja Republike Srpske, Izetbegović je rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

- Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će oni koji ga budu napravili izgubiti, nadam se politički, a ne vojno - izjavio je Izetbegović.

On je rekao da BiH nije država za kakvu se njegov otac Alija Izetbegović borio, ali da je važno da je opstala.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da sanja da će RS jednog dana biti država, do čije samostalnosti bi voleo da dođe mirnim putem.

REAGOVANJA

foto: Dragan Kadić

Aleksandar Vulin

ČOVEK OPASNIH NAMERA

Izetbegović svojom izjavom preti da ozbiljno destabilizuje BiH, ali i čitav region. On je čovek opasnih namera, koje bi morale da zabrinu i međunarodnu zajednicu.

foto: Marina Lopičić

Marko Đurić

ODGOVORIĆEMO NA PRAVI NAČIN

Izjava Izetbegovića je skandalozna i šokantna i iz korena menja stvari i odnose. Sasvim je sigurno da ovo neće ostati bez odgovora.

foto: Marina Lopičić

Boško Obradović

AKO BIH PRIZNA KOSOVO, RS POSTAJE NEZAVISNA

A kako on to misli da prizna Kosovo bez Republike Srpske i srpskih predstavnika u BiH? Ako on misli da može da donese takvu odluku, onda Bosna prestaje da postoji. To znači nezavisnost RS.

foto: Stefan Jokić

Nemanja Šarović

PROVOKATOR

Da je bilo do Bakira Izetbegovića, sigurno je da bi Kosovo bilo priznato. Nadam se da se neće naći takav član srpskog Predsedništva koji bi omogućio takvu odluku. Bakir je čovek koji stalno provocira.

foto: Nebojša Mandić

Saša Janković

LAŽNA KRIZA

Izjava je dogovorena s vlastima u Srbiji kao povod za još jednu lažnu „krizu“ koju će predsednik Srbije rešavati i spasavati, dok se teme od značaja za život građana guraju pod medijsku blokadu.

foto: Kurir

Kurir / Kljaić - S. Đurić

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...