SUSRET U BRISELU: Mogerini uverena u uspeh nove faze dijaloga Beograd-Priština
Foto: Beta/European Council/Christos Dogas

održana konferencija brnabić, han i mogerini

SUSRET U BRISELU: Mogerini uverena u uspeh nove faze dijaloga Beograd-Priština

Politika -

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas u Briselu izjavila da je uverena uspeh "nove faze dijaloga Beograd-Priština", ali je podvukla da "politički mora ostati zaštićen tok" te nove faze da bi se "zajamčio prostor za dogovore".

Federika Mogerini je to rekla na konferenciji za štampu s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i evropskim komesarom Johanesom Hanom, posle zasedanja Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Ona je podvukla da ne želi ništa da kaže o tome kad bi mogao biti potpisan pravno obavezujući dogovor Beograd-Priština o normalizaciji odnosa, ali je istakla da su za Dijalog ključni ustanovljenje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenje postignutih dogovora, a naročito dogovora o energetici.

Visoka predstavnica EU i premijerka Brnabić su naglasile da je za napredak Srbije na putu ka Uniji važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao i regionalna saradnja, a ukazale su na značaj unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić.

foto: Beta/European Council/Christos Dogas

Ana Brnabić je rekla da je "Vučić hrabro pokrenuo" unutrašnji dijalog o Kosovu, dodavši da to nije političko pitanje oko kojeg bi se sporile političke stranke u Srbiji, već pitanje od nacionalnog političkog značaja.

Brnabić je zato pozvala i Prištinu da krene u primenu dogovora o Zajednici srpskih opština kao ključnom uslovu za uspeha dijaloga i normalizacije odnosa s Beogradom.

foto: Beta/European Council/Christos Dogas

Federika Mogerini je naglasila da je ključ za dalji uspeh Dijaloga i "novu fazu" politička volja obe strane, a stavila je do znanja da je unutrašnji dijalog u Srbiji o Kosovu vrlo važan i da je to bitno za evropsku perspektivu obe strane, jer vodi regionalnoj saradnji, pomirenju i okretanju budućnosti uključivanjem u EU.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/European Council/Christos Dogas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Štrajk u pošti ugrožava celu Srbiju !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track