VUK JEREMIĆ: Neophodan obračun sa stečajnom klikom u Srbiji
Foto: Printscreen/Twitter

čerupanje državne imovine

VUK JEREMIĆ: Neophodan obračun sa stečajnom klikom u Srbiji

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je zbog "najkorumpiranije vlasti u Srbiji ikada", koja je obećavala iskorenjivanje korupcije i kriminala, u državi stvorena moćna "stečajna klika" koja ispod cene prodaje imovinu nekada veoma uspešnih firmi a više hiljada radnika ostavlja na ulici.

"Ova vlast je došla na talasu obećanja da će učiniti nešto po pitanju pljačkaških privatizacija, a zapravo su pljačku i čerupanje državne imovine podigli na kvalitetno viši nivo kroz ukidanje Agencije za privatizaciju i prebacivanje svih ingerencija na Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika", rekao je Jeremić za TV Naša.

Jeremić je rekao da je umesto da se traže strateški partneri za firme kao što su Prva petoletka iz Trstenika, EI Niš, 14. oktobar ili Beogradska industrija piva (BIP), oko 30.000 radnika od 2012. godine ostalo na ulici zbog loše vođenih stečajeva.

On je rekao da je "čerupanje državne imovine direktna posledica uspostavljanja stečajne klike, a na vrhu te piramide je Danijela Vazura koja ima svu moć u rukama, a postavio ju je (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić i ona direktno odlučuje ko će voditi koji kapitalni stečaj".

foto: Zorana Jevtić

Prema Jeremićevim rečima, Vazura je i predsednica Komisije za polaganje ispita za dobijanje licence za stečajne upravnike i "kroz ljude koje je direktno postavila u disciplinskoj komisiji odlučuje ko će da izgubi koji stečaj".

"Ona naređuje šta onaj koji upravlja u stečaju treba da uradi i kome firmu da proda", rekao je Jeremić.

On je naveo primer stečajnog postupka "Jugoeksporta", podsetivši da je prethodna stečajna upravnica Mira Štavljanin, koja je postupak vodila od 2007-2015, smenjena preko noći a na njeno mesto postavljena je stečajna upravnica koja je dobila licencu dve godine pre toga.

"Prethodna stečajna upravnica je uspela da na izuzetno dobroj lokaciji, u Knez Mihailovoj ulici, proda jedan lokal za 33.000 evra po kvadratnom metru, a nova stečajna upravnica prodaje upravnu zgradu u Kolarčevoj ulici, sa garažom u Siminoj ulici, za 1.000 evra po kvadratu", naveo je Jeremić.

foto: Dragana Udovičić

On je kao jednog od moćnih stečajnih upravnika pomenuo i Novaka Stajića, koji je takođe pre nekoliko godina dobio licencu, a vodi 12 i više najunosnijih stečajeva, navodeći kao primer firme Komgrap i Verano motors.

"On je rođeni brat Nemanje Stajića koji vodi gradski Sekretarijat za legalizaciju i to su sve izuzetno čudne veze. Kada se sve stavi na sto, dobija se vrlo jasna slika koncentričnih krugova moći u čijem je centru aktuelni predsednik Srbije", rekao je predsednik Narodne stranke i dodao da je na vrhu piramide ekipa koja se enormno bogati i sredstva ulaže ne u razvoj Srbije nego u opstanak Srpske napredne stranke.

Govoreći o izborima u Beogradu, predsednik Narodne stranke je primetio da su gradske vlasti, znajući da su napravili razne propuste u rekonstrukciji Slavije, ovog puta otvorili obnovljeni trg u četiri sata ujutru, "u gluvo doba", bez medija, jer je došlo "faraonsko naređenje sa vrha vlasti" da mora da se tako uradi.

"Žurba im je zbog dolazećih beogradskih izbora, a svi su pokazatelji da je u Beogradu vlast na prilično klimavim nogama", ocenio je Jeremić.

(Kurir.rs/narodnastranka.org.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track